kostel Jana Amose Komenského (dříve sv. Václava)

Orientovaná stavba kostela Jana Amose Komenského je řešena jako prosté jednolodí. Ustoupený, šířkově obdélný, půlválcovým závěrem zakončený presbytář je ze severní, jižní a východní strany prolomen šířkově obdélnými půlkruhově zaklenutými okenními otvory, které jsou rámovány šambránou a vyplněny proskleným kovovým rámem, ostění jsou rovná. Východní okno v závěru presbytáře je zaskleno třemi svislými pásky, prostřední pásek je zdoben motivem Beránka Božího. Zbylá dvě okna jsou dělená křížem do čtyřech základních, dále členěných polí v kovovém rámu. V jižní stěně je na okenní ose zazděn dřívější boční vchod. Vymezený je pravoúhlým kamenným portálem, zazděný vstup není omítnut. Presbytář je zastřešen sedlovou střechou s půlkuželovým ukončením nad svým závěrem. Krytinou je bonský šindel. Hřeben presbytáře protíná štít východního průčelí lodi. Korunní římsa obíhající presbytář pokračuje - s výjímkou východního štítového průčelí - i nad lodí. Obdélná loď je ve své severní a jižní stěně prolomena vždy dvěma šířkově obdélnými okenními otvory s půlkruhovým záklenkem, rovných ostěních. Velikost oken i jejich dělení se shodují s okny v presbytáři. Obě stěny jsou hladké, sokl je naznačen pouze proříznutím do omítky. Hlavní západní průčelí je trojosé, čemuž odpovídá i soustava třech lisénových rámců pojednávajících fasádu. Na střední ose je proražen hlavní vchod, jemuž jsou předloženy dva schody. Vymezený je kamenným portálem s obloukovým záklenkem. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá. Vchod je zavětrán předsazenou otevřenou konstrukc. Její dva mohutné, neomítnuté, z kamene vyzděné pilíře nesou prejzem krytou valbovou stříšku. Nad ní je na ose prolomen obdélný, obloukovým segmentem zaklenutý okenní otvor ´v rovném ostění, s prosklením v kovovém rámu. Obě krajní osy průčelí jsou pojednány - přibližně ve výškové úrovni okna na střední ose - nikovým, konchou sklenutým výklenkem. V obou nikách je umístěna v kameni vyvedená kniha s kalichem. Na severní ose průčelí je navíc prolomen obdélný, obloukovým segmentem zaklenutý okenní otvor. Osazen je proskleným kovovým rámem a vnitřní mříží. Severozápadní nároží je zvýrazněno nakoso postaveným, třikrát stupňovaným opěrákem. Loď je zastřešena sedlovou, nad hlavní západním průčelím zvalbenou střechou pokrytou bonským šindelem. Loď je zastřešena poloviční valbovou střechou s valbou nad hlavním, západním průčelím. Při této valbě je na hřebeni střechy vynesena bedněná hranolová věžička, jejíž stěny jsou otevřeny arkádovým motivem. Stanová stříška je krytá měděnými pásy, v jejím vrcholu je vztyčen pravoslavný kříž.