ohradní zeď

Západně a jižně od kaple s ambity se na místě bývalého hřbitova rozkládá park, který je obehnán ohradní zdí. Později byl park rozšířen před jihozápadní polovinu jihovýchodního křídla ambitů, kde je jeho zatravněná část oddělena od vydlážděné části další nízkou zídkou. Zeď je dochována téměř kompaktně; pouze na západní straně je malá část na jihu nahrazena plotem. Ohradní zeď je zbudována převážně z pískovcových kvádrů, část je zděna z cihel. Zeď je většinou omítnuta, některé části jsou však ponechány bez omítky. Zčásti je na vnitřní straně členěna přízedními pilíři. Koruna zdi je kryta v některých partiích pískovcovými deskami, někde je ponechána nekrytá; její větší část je však po novodobé úpravě kryta deskami z umělého kamene. Zeď začíná na severní straně u západní kaple ambitů (sv. Rodiny ?) krátkým úsekem a pilířovou severní branou (bez vrat), oboje je hladce omítnuto a kryto pískovcovými deskami se spádem na vnější stranu. Dále na západ pokračuje zeď neomítnutou částí z pískovcových kvádrů zesílenou přízedními pilíři, její koruna je zde bez krytí. Před polovinou délky severní strany mění zeď podobu, dále je hladce omítnuta a stupňovitě mírně klesá (zároveň s terénem) k severozápadnímu nároží. Blíže u nároží je zesílena přízedními pilíři. Tato omítnutá část je kryta deskami z umělého kamene a z menší části deskami pískovcovými. Západní strana začíná na severozápadním nároží pilířovou západní branou (bez vrat) s nízkými hladce omítnutými pískovcovými pilířky krytými pískovcovými deskami. Zeď je na této straně cihelná hladce omítnutá (pouze na vnější straně, v místech, která byla při omítacích pracech nepřístupná, zůstala režná), postavená na neomítnutém soklu z hrubě opracovaných pískovcových kvádrů, krytá deskami z umělého kamene. Mírně stupňovitě klesá k jihozápadnímu nároží, kde je v malé části pobořena a nahrazena provizorním plotem z drátěného pletiva neseným sloupky z ocelových trubek. Jižní strana zdi mírně stupňovitě stoupá (od jihozápadního nároží k Preidlově hrobce) a je postavena stejnou technologií, jako strana západní, pouze ve východní menší polovině je kryta (místo deskami) betonovou mazaninou se spádem na vnější stranu a je zde zesílena přízedními pilířky. Kolem Preidlerovy hrobky se zeď zalamuje a vymezuje tak plochu její obdélné terasy, je zde vyzděna z hrubě opracovaných pískovcových kvádrů, kryta pískovcovými deskami a na vnitřní straně omítnuta - horní část zdi zde tvoří vlastně zábradlí. Mezi hrobkou a jihovýchodním nárožím je zeď postavena stejnou technologií, jako strana západní (má zde stále výšku zábradlí) a tato technologie se uplatňuje ještě na části strany východní. Východní strana, krom výše uvedené části, je neomítnuta, vyzděna z pískovcových kvádrů, bez kryté koruny, ve své severní části se v tupém úhlu zalamuje k severozápadu, kde končí přizděním k jihovýchodnímu křídlu ambitů. Ještě před zalomením je prolomena pilířovou hladce omítnutou východní bránou, dnes bez vrat. Tu tvoří na každé straně vysoký pilíř (v dolní části půdorysu písmene “L”) a k němu přistavěný krátký úsek zdi, o něco vyšší než vlastní ohradní zeď. Koruny všech částí brány jsou kryty pískovcovými deskami se spádem na obě strany. Na severní straně brány vede od ní na východ neomítaná opěrná zídka z pískovcových kvádrů, která končí u malého schodiště se šesti stupni a železným jednostranným zábradlím. Od schodiště pokračuje zeď jihovýchodním směrem až k baroknímu schodišti - podél cesty vedoucí od tohoto schodiště k hlavnímu portálu v přízemí věže jihovýchodního křídla ambitů. V tomto úseku má zeď kvádry značně nepravidelné a její součástí jsou v ní osazené dvě lavičky, mezi nimiž je fontánka.