měšťanský dům

Jedná se o jednopatrový objekt přibližně na čtvercovém půdorysu, umístěný v řadové zástavbě jižní fronty náměstí. Je však volný ze všech čtyř průčelí, sousední objekty nepřiléhají těsně k čp. 179. Exteriér: Severní (hlavní průčelí): Přízemí 7osé, 1. patro 5osé symetrické. V přízemí v 1. ose se nachází okno, ve 2. ose též okno které je širší, bylo vytvořeno částečným zazděním původního dveřního otvoru. Ve 3. ose okno shodné s osou 1., stejně tak i okna v osách 5. a 6., které však jsou dnes upraveny na výlohu. V ose 7. se nacházejí dveře, ve 4. ose pak hlavní vstup, osazený v pískovcovém, barokně profilovaném portálu s rovným nadpražím, zdobeným ušima. Zbylé okenní a dveřní otvory lemuje hladká neprofilovaná šambrána štuková. Celá plocha přízemí je zdobena bosáží, oddělena je od patra jednoduše profilovanou římsou. V prvním patře tvoří výplně všech pěti os okenní otvory, jež jsou lemovány štukovou, lehce profilovanou šambránou se zvýrazněným klenákem. Nároží je zdobeno armováním a celé patro je zakončeno hlavní profilovanou římsou, celý objekt zakrývá valbová, barokně mansardová střecha krytá "bobrovkami"na husté latění. Ve 4. ose okenní (v ose objektu nad hlavním vstupem), vystupuje z roviny střechy vikýř, krytý sedlovou stříškou. Ve vikýři umístěno oválné okno, zdobené štukovou profilovanou šambránou se zvýrazněným klenákem. Dále průčelí vikýře přizdobeno ještě dvěma volutami a zvýrazněným nadokenním frontonem. Východní průčelí: V patře i přízemí 6tabulková okna. V patře i přízemí pak ještě po jednom malém okénku, osově spolu nesladěny. Vedou pouze do podružných místností. Jižní průčelí: 3osé, v 1. a 2. ose jsou v patře 2 velká polokruhově zaklenutá okna, tabulkově dělená, prosvětlující za nimi se nacházející verandu. V přízemí je obvodová zeď ustoupena asi o 1,2 metru a vytváří se tak jakési podloubí s oblouky korespondujícími s okny v patře. V obvodové zdi v přízemí pak sledujeme dvě 6tabulková okna s rovným nadpražím, v přízemí vyplněno ortogonálně se protínajícími mřížemi. V levé části průčelí se nachází malý přístavek půdorysu cca 1 x 2 metry a výšky cca 2,5 metru s pultovou střechou krytou plechem a s dřevěnými novodobými dveřmi. Na pravé straně se výrazně uplatňuje asi o 5 metrů vystupující hmota ve výšce 2 podlaží. Západní průčelí: Bez okenních otvorů. Rovina fasády ustoupena asi o 1,5 metru, takže tvoří jakousi kapsu, ve které jsou přistavěny dřevěné kůlny. Vpravo se pak uplatňuje dvoupodlažní hmota vystupující z jižního průčelí. Ta je v přízemí dvouosá, v patře pak pouze jednoosá. V přízemí v levé ose malé okénko, v ose pravé okno 6tabulkové vyplněné ortogonálně se protínajícími mřížemi. V patře pak sledujeme též okno 6tabulkové. Všechna okna na objektu jsou špaletová, venkovní osazena v rovině fasády.