kříž

V centru obce u vidlice cest na břehu místního potoka obklopen vzrostlým stromořadím stojí kamenný kříž. Výškově odstupňovaná architektura kříže na izolovaném základě je tvořena dvouúrovňovým soklem. Spodní část s paticí, dříkem a deskovou profilací římsy je v patní i středové části na třech stranách pročleněna vpadlými obdélnými poli zvlněných stran. Zrcadla paty vyplňují jednoduché motivy vždy jednoho květinového motivu na každé ze stran. V přední části zrcadla dříku je mělký celofigurální reliéf Bolestné Panny Marie na oblačné sféře, sepnutých rukou v gestu modlitby a širokou zlacenou gloriolou. Pohledově v pravém a v levém bočním poli jsou reliéfy úponů vinné révy. Na zadní straně je umístěn sekaný majuskulní nápis ve znění: “TENTO KŘÍŽ JE VISTAVEN OD SAMOSTATNÍCH OBČANU V ROKU 1867 __ DELAL HO ŠTEPAN MINAŘIK”. V profilacích výžlabků je průběžný pás zubořezu a kvadratury. Druhá úroveň architektury je v ploše čelní strany doplněna reliéfem kalicha svaté hostie. Ostatní strany jsou bez výzdoby, pouze s vpadlými poli. Nad římsou ve vrcholu dosedá na krychlovou patici vlastní těleso kříže s rovným zakončením ramen. Ve středu křížení je upevněn litinový pozlacený korpus Krista výrazně prověšeného těla, pokrčených nohou mírného náklonu pohledově vlevo. Fyziognomie detailně propracována s akcentací partií vzedmutého hrudního koše, tratace bederní roušky bez závěsu a hlavy mírně nakloněné k pravému rameni. Na horním konci svislého břevna je nápisová blána s písmeny I N/ R I v mělkém reliéfu. rozměry: sokl cca 0,6 . 0,6 m, výška cca 3,5 m materiál: kámen - pískovec, kov, zlacení