městský dům

Dole ve svahu od ulice pod čp. 78 patrový, původně v patře roubený na zděné opukové podezdívce, uplatňující se ve štítové fasádě soklově vystouplým přízemkem, se sedlovou lepenkou krytou střechou s valbičkou ve špici na východní straně. Štít je jednoduchý, vertikálně pobitý - vedle sebe řazenými prkny - hladký, přebílený. Toto úzké průčelí je jednoosé - dole s šestitabulkovým, poměrně rozměrným oknem v líci, nahoře se sdruženým 2 x 2 tabulk. oknem v šambráně vyřezávané v omítkové vrstvě, která ve výši parapetu okna o něco vystupuje. V dřevěném štítě - půdní dvoutabulkové okno. Vstupní přízemní bok je vzadu nastaven zděnou, vepředu dřevěnou, uprostřed otevřenou přístavbou kryté verandy pod prodlouženou střechou a vstup je od ní do zděné části přístavby, kde je vlevo vstup a vedle něho okno k předsíni. Toto okénko je zamřížováno (na koso postavenou, protnutou třemi horizontálními, rovnou do špalety kotvenými pruty). Další okénko, avšak ležatě obdélníkové, nahoře se segmentově vykrojenou špaletou je z vnější strany zděné přístavby, zhruba uprostřed a má užší horizontálně zabudované kosé tyče protnuté dvěma vertikálami. Uvnitř verandy, za dřevěnou částí vlevo, je šestitabulkové lícující okno (rozměru dvoutabulkových v patře štítové fasády). Zadní pavlačový bok má čtyřosý přízemek, šikmo vysazený v závěru s chlévem, ve zdi s malým čtyřtabulkovým oknem. Palubové vstupní dveře s dřevěnou zárubní jsou zhruba uprostřed přízemí fasády a v ploše po pravé straně jsou dvě okenní osy větších obdélných šestitabulkových oken, rozměru oken na štítovém průčelí. Nad nimi v ploše před pavlačí je menší dvoutabulkové okno navazuje na patrová okna štítové fasády). Pavlač obsazuje zadní 3/4 fasády a má jednoduchý hladký parapet z vertikálně řazených prken v čele s profilovanou římsou, která tvoří parapet žabičkové výplně vrchní, původně otevřené části. Uprostřed dvě sdružená šestitabulková okna. Střecha kryje celou hloubku tohoto prvku, s přesahem, který vepředu skýtá pohled do původního podbití s trámovou konstrukcí, jejich rytmicky řazených vzpěr, uplatňujících se ve větším počtu na vnitřním stropě pavlače. K zadnímu úzkému průčelí přistavená dřevěná stodola, která tvoří dole krytý kamenný průchod.