škola

Řadový pětiosý patrový dům s velmi mělce členěnou, sytě okrovou fasádou s bílými malovanými šambránami a římsou, doplněnými secesním barevně malovaným dekorem, opět v bílých malovaných rámečcích. Nad obdélnou dispozicí, podélná sedlová střecha (krytá bobrovkami). Má zvlněné oplechované boční štíty a v ploše tři vikýře (prostřední širší, se šikmě třídílně vystouplým středem). Hřeben uprostřed zvýšen pronikem hloubkové střechy, nese dvouosou dřevěnou vížku vodorovně bedněnou, ukončenou zhoupnutou, červeně oplechovanou stanovou střechou se zbytkem krokvice. Pod postranními vikýři stejně oplechované dvojice rovných atik s postranními pilastry, uzavírajícími malbou a rytím dekorované obdélníky ploch. Atiky jsou směrem do vnitřních boků nastaveny a čtvrtobloučkově skoseny. Na vystouplý hladký pískovcový sokl průčelí v první ose zleva výškově navazují hrubě bosované pískovcové bočnice vstupního portálu a trnož pilastru, jímž je fasáda na pravém boku ukončena. Je to pilastr a obdélným vpadlým čelem, profilovanou patou a římsovou hlavicí, s festonem se středovou růžicí (ve vpadlém poli pod ní). Stejný pilastr bez paty vyrůstá na levém boku průčelí, přímo z portálové bočnice. Tyto po stranách fasádu uzavírající pilastry jsou na vnitřních stranách vypodloženy rustikovanými úseky lisen s vysokými hladkými sokly, ozdobenými rytým obdélníky s vybranými (obloučkově) rohy, posazenými na pasových, vespod profilovaných patách, se zubořezem z kotoučků. Na vnitřních stranách postranních oken průčelí běží tyto lizény celé, vlevo opět s počátky v ostění vstupního portálu, vpravo pata lizény je zároveň konzolovým ukončením nad třívrstvou bosovanou partií zákl. omítkové plochy se soklem. Hlavice bočních pilastrů vynášejí, spolu s těmito lizénami, podřímsový pás, nad nímž římsovou profilaci odděluje kostkový zubořez. Římsa mělká - umožňuje uplatnění pohledu vysazené střechy se secesním malovaným dekorem. V této partii se uplatňuje řada volutově zhoupnutých konzol podstřešního žlabu. Vertikální prvky fasády vytvářejí iluzi mělkých bočních rizalitů a uzavírají pole základní plochy průčelí - ty pod podřímsovým pasem zdobí pas styl. secesního ornamentu. V horní části mají šambrány odstupňovanou vpadlou profilaci. Postranní okna v patře mají výraznější profilované podokenní, pod nimi vpadlá podokenní pole, končí až na klenákovou partii portálu vlevo a okna přízemí vpravo, která se do nich uprostřed zařezává. Plochu levé výplně zdobí abstraktní krajina s velkým žlutým sluncem na modrém pozadí, pravé - dvouocasý bílý lev v červeném poli s korunkou. Okna v přízemí šestitabulková, jsou o málo drobnějších rozměrů, se šambránovou profilací jenom v horní 2/3 špalet. Podokenní římsy odpovídají prostředním oknům patra, s drobným hranolkovým profilem vespod. Vstupní portál má podobně rozvedený pětidílný hrubě bosovaný pískovcový klenák, pod nímž běží úseky profilované štukové, půlkruhové archivolty s bosovanými i hladkými pasovými patami, tvořícími zároveň hlavice mocných kvádrů ostění. Pravidelné vrstvy kvádrování jsou rozměrově vázány na bosovaný pruh základní plochy nad soklem. Mezi okny v přízemí jsou obdélníky v bílém rámci, navazující na vrchní pruhy okenních šambrán a nesou v polích stylizované motivy, připomínající kresbu pavích per, podobně jako oba vyšší stojaté obdélníky mezi prostřední trojicí v patře. Dvoukřídlé vstupní dveře mají dostředné šikmé prkenné výplně s profilovanými spárami a římsa v patách půlkruhového oblounu paprskovitě členěného nadsvětlíku, je uprostřed sedlově nadzdvižená. Průjezd za vstupní branou vede do uzavřeného nádvoří - vzadu traktem původní radnice a po bocích hlubšími čp. 10 a 12. Zadní fasádu charakterizuje nadstavený střed a v ploše pod ním rizalit s okénky téměř štěrbinovými. V hrubé, břizolitově stříkané fasádě se uplatňuje zadní portál s hrubými kvádry bočních pilířů, archivoltou s mocným klenákem a edikulovým nástavcem.