sloup se sochou sv. Václava

Socha sv. Václava je umístěna na válcovém sloupu s hranolovým soklem datovaným letopočtem 1686 (letopočet je umístěný v rozích na čelní straně soklu). Horní část sloupu má podobu čtyřboké kaplice s mělkými půlkruhově ukončenými nikami - jednalo se původně o samostatná boží muka a v naznačených výklencích kaplice se asi nacházely obrázky světců, jejichž nepatrné stopy lze vytušit ze zachovalých zbytků polychromie. Na vrcholu sloupu je osazena nízká římsová osmiboká hlavice, která tvoří podnož soše. Sv. Václav je znázorněn v obvyklém ikonografickém typu jako stojící postava ve zbroji s pláštěm a knížecí korunou, pravou rukou se opírá o štít se svatováclavskou orlicí a vlevé drží korouhev. Charakteristickým znakem figury je výrazné esovité prohnutí a bohatě zřasená drapérie pláště. Předmětem ochrany je sloup se sochou sv. Václava na vymezeném pozemku.