pomník zvaný Helma

Pískovcové sochařské dílo umístěné na malém pahorku se šikmo se zvedajícím přístupem. Hrana pahrbku a náspu osázena duby. Kruhový základ. Na čtyřbokém nevysokém kvádru čtyřboký soklík s naznačeným kvádrováním, z mezer mezi kvádříky vykukují zvadlé rostliny. Na tlusté čtyřboké desce sloup s píšťalami v plastické kaneluře. Oblounová patka ztvárněna jako vavřínový věnec převázaný křížem stuhou. Hlavice sloupu kruhová, zespoda dva oblounky. Na hlavici zpředu text: DEM ANDENKEN DER VON KARLN / NOV. 1796 BEY HUNINGEN ERRICHTETEN / ELISABETHEN? SCHANZE GEWEIHT Sloup i sokl pod ním zezadu hladce seříznuté. Na vrcholku na boku postavený oválný štít. Na obvodu mezi plastickými linkami s dvojicí plastických teček, uprostřed znak. Vlevo koule, vpravo jílec meče (kordu). Nahoře přilba (helma) s hřebenem, zdobená vzpínajícím se Pegasem. Z ní splývá plášť. Předmětem ochrany je pomník na příslušném pozemku.