socha sv. Floriána

Socha sv. Floriána se nachází na S straně obdélné návsi, poblíž hráze rybníka, orientovaná čelem k V. - materiálem je kámen - jemnozrnný pískovec - výška celého díla je cca |4 m. - výška skulptury cca 1,5 m - na J straně dříku podstavce rytý dedikační nápis s datací 1776 - na S straně podstavce rytý nápis o zřízení sochy obcí Veselskou Základnu kompozice tvoří štíhlý hranolový podstavec (tradičně členěný na patku, po stranách volutově rozšířený dřík a vysokou římsovou hlavici na čelní straně s půlkruhovým vyklenutím ve kterém se nacházel kovaný závěs), který spočívá na vysoké - nově vybetonované, po stranách odstupněné podnoži. Na čelní straně podstavce je v mělké nice vytesán reliéf Ukřižování. Čelně situovaná, staticky pojednaná plnoplastická socha sv. Floriána, která se esovitě prohýbá v důsledku kontrapostu. vychází z ustáleného ikonografického typu světce. Váha těla spočívá na levé noze, pravá noha je předkročená a pokrčená v koleni. Světec je oděn do tradiční krátké tuniky, trup kryje přiléhavá lorika a dlouhý, ve předu rozhalený vlajícího plášť. Hlava je kryta přilbou s chocholem. V pravé ruce drží vědro, z kterého lije vodu na hořící model kostela při jeho pravé noze. Levá ruka drží žerď se svinutým praporcem.