kašna

Kašna je umístěna ve východní části trojúhelníkového, v západním směru protáhlého náměstí. Stojí na upraveném zatravněném prostranství, vymezeném silničními komunikacemi v prostoru náměstí, poblíž památkově chráněného pozdně barokního mariánského sloupu se sochami sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Nádrž kašny je vystavěna nad čtvercovým půdorysem s vykrojenými nárožími, je skládána z pískovcových bloků, na korunu bloků je osazena římsová obruba. Střední pilíř vsazený do nádrže je tvořen dvěma stupni hranolového soklu, římsovou hlavicí, třetím hranolovým blokem soklu, římsovou hlavicí, sochařsky utvářeným tělem ze čtyř ryb, jejichž vztyčené ocasní ploutve nesou mísovou nádobu, z níž přetéká voda. Mísa je zespodu kanelovaná, nese sochařsky utvářenou fiálu s malou mísovouu nádobkou pod vrcholem. Pod nádrží kašny se nachází reservoár na vodu. Je vystavěn na čtvercovém půdorysu, vyzděn je z pravidelných pískovcových kvádrů. Nádrž je vynesena na třech segmentových pasech, stažených v patě železnými táhly (jsou zkorodovaná). Mezi pasy jsou položeny pískovcové desky. Nízký prostor je zčásti zaplněn vodou. Ve dně při vstupní šachtě, umístěné při středu západní strany kašny, je potrubní vedení přívodu vody a novodobé strojní vybavení. Reliéfy: - Nápisy: * na třetím stupni soklového hranolu - 1886 /