kostel sv. Havla

Orientovaná stavba s lodí obdélného půdorysu a s ustoupeným presbytářem obdélného půdorysu. Ze severní strany je k části stěny presbytáře přistavěna sakristie obdélného půdorysu. Při jihozápadním nároží lodi vystupuje z hmoty lodi válcový útvar schodiště. Před hlavní západní průčelí kostela je přistavěna nízká prostora předsíňě, kryjící hlavní vchod. Presbytář kostela je vystavěn nad obdélným půdorysem. Na ose východní štítové stěny je v síle zdiva zaslepený lomený výklenek širokého okna otvoru s kamenným ostěním a šikmým oplechovaným bankálem. Uvnitř výklenku je malba Panny Marie Immaculaty. Východní stěna je na obou nárožích sevřena nakoso situovanými pískovcovými kvádry armovanými opěráky. Stříšky opěráků kryty boborovkou. Takřka podél celé severní stěny presbytáře je přistavěna sakristie na obdélném půdorysu. Její západní stěna je vevázána do severní stěny lodi. V západní stěně je proražen menší obdélný okenní otvor s rovným ostěním. Okno je dřevěné, vodorovně dělené, jištěné zvnějšku kovanou mříží. Severní stěna sakristie je bez členění, její obě nároží zdůrazňují nakoso situované opěráky, kryté svrchu kamennými deskami. Ve východní stěně sakristie je proražen obdélný vstupní otvor, vymezený kamenným portálem se světlíkem v nadpraží, který je zvnějšku jištěn mříží. Dveře jsou dřevěná jednokřídlé, Rovněž vchod je v síle zdiva jištěn zevnitř novodobou mříží. Sakristii kryje pultová střecha s vrcholem těsně pod korunní římsou presbytáře. Krytinou je asfaltový šindel (tvar bobrovky). V jižní stěně presbytáře, členěné třemi osami, je poblíž napojení k lodi proražen obdélný vstupní otvor s prostým kamenným ostěním. Dveře jsou dřevěné jednokřídlé. Nad vchodem je plechová oblouková stříška vynesená na kovových volutových konzolách. Vpravo ode dveří je ve stěně prolomen úzký zahrocený okenní otvor se zužujícím se ostěním a šikmým, oplechovaným bankálem. Okno je zaskleno šestihránky do olova. Na třetí, východní ose je prolomen obdélný, půlkruhem zaklenutý okenní otvor s kamenným profilovaným ostěním. Otvor je vyplněn vitráží s obrazem Panny Marie Immaculaty. Presbytář je zastřešen sedlovou střechou pokrytou asfaltovým šindelem, v její jižní polovině je malé střešní okénko. Na hřebeni je usazen osmiboký hranol vížky s lucernou a podlomeným gotizujícím jehlancem.. Loď je vystavěna nad protáhlým obdélným půdorysem. Severní stěna je pojednána dvěma okenními osami s kamenným ostěním na obvodu s jemnou profilací. Obě okna jsou lomená, výplň tvoří vitráž, zvnějšku je osazena mříž. Při jihozápadním nároží protější jižní stěny je přistavěn válcový útvar kryjící schodiště, které zajišťuje přístup na kůr. V plášti válce jsou prolomena tři malá obdélná okénka s rovným ostěním. Zhruba z jihozápadního směru je do pláště válce proražen obdélný vstup vymezený prostým kamenným portálkem. dveře jsou dřevěná jednokřídlé sbíjené. Střecha nad válcem je kuželová, oplechovaná, ukončená hrotem s tepaným křížem. Vpravo od útvaru schodiště jsou ve stěně v nestejné výšce, prolomeny dva menší okenní otvory. Dolní okno je šířkově obdélné v kamenném ostění, je dřevěné půlené, jištěné kovanou mříží. Horní okno je výškově obdélné se segmentovým záklenkem, ostění je šikmé s šikmým bankálem, vyplněné je vitráží. Směrem k presbytáři následují další tři osy. Na první z nich je obdélný vstup krytý plechovou sedlovou stříškou. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé. Na zbývajících dvou osách jsou prolomeny dva rozměrově shodné okenní otvory s lomeným vrcholem, s kamenným odlišně profilovaným ostěním, vyplněné vitráží. Severozápadní a jihozápadní nároží lodi vybíhá do nakoso vyzděných opěrných pilířů, svrchu krytých bobrovkou. Na ose průčelní západní stěny lodi jsou umístěny zahrocený vstupní otvor a nad ním pak zahrocenný okenní otvor s kamenným ostěním a vitrážovou výplní, jištěn je vnější mříží. Zmíněný hlavní vchod vymezuje kamenný profilovaný portál s okosenými patkami. Osazena je do něj dvoukřídlá kovaná mříž. Dveře zde nejsou, neboť vchodu je představěna zděná předsíň, vystavěna nad polygonálním pětibokým půdorysem. Vchod do této předsíně je v jižní stěně, je obdélný, předložen je mu jeden schod. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé. V západní stěně je prolomeno obdélné, obloukem zaklenuté okno s rovným ostěním, šikmým bankálem a vitrážovou výplní. Zvnějšku je jištěno mříží. Rovněž v severní stěně je zcela analogicky k jižní stěně proražen vstup, který však není používán. Střecha nad předsíní je zvalbená, krytá plechovými pásy. Loď kostela je kryta sedlovou střechou s valbou nad západním průčelím. Krytinou je asfaltový šindel (tvar bobrovka). Na hřebeni střechy je usazený osmiboký hranol střešní vížky, jejíž tělo je otevřené, oplechované, ukončené osmibokým jehlanem s hrotem, koulí a křížem. V jižní polovině střešního pláště je malé střešní okénko. Štít východní stěny pokrývají pískovcové desky, na vrcholu je osazen kamenný křížek.