socha sv. Havla

Socha z šedavého pískovce, na 3 stupních s čtvrtkruhově skrojenými rohy postament, na něm socha světce v životní velikosti. Celek vysoký cca 3,5 m. Postament se soklem obdélného půdorysu s užšími podstavci volut po stranách. Na vrcholu soklu římska s ustoupenou zvonovnicí. Tělo se stojatými volutami po stranách, na čelní a zadní stěně rytý rámec obdélný s půlkruhovými výběžky v krátkých stranách a černěnými nápisy kapitálou, s chronogramy. Římsa postamentu nad středem segmentově zdvižená s profilací: obloun, lysis, lištka, sima. Soklík se strmou profilací horní části: vzpěrnice, lištka a deska se čtvrtoblounovým profilem shora. Socha biskupa ve slavnostním rouchu, s mitrou a berlou, pravou nohu položenou na ležícím lidském torzu se zvrácenou hlavou. Světec drží v levici berlu, pravici má zdviženou v gestu přísahy. Na lemech oděvu a mitry staré zlacení, na hlavici berly nové.