pomník padlých

Stojící vzpřímená postava bojovníka ve volných kalhotách a drátěné košili, s rozhrnutým pláštěm splývajícím až na zem. Hledí vzhůru ke vzpřímené pravé ruce, ve skrčené levé ruce svírá palcát. Za postavou na soklu leží přilbice. Sokl je usazen na nevzhledném kónickém podstavci ze žulových kamenů. Na čelní stěně podstavce nápis: Všechny pohledy spočinuly na něm a jeho na bohu se slovy: Tvé je království, tvá je moc, sláva na věky. Na opačné straně podstavce vytesán druhotný nápis: citát J.V.Stalina, vzadu nápis: vzpomínáme Václava Horyny z Honbic z družiny Žižkovy a Jana Horyny z Honbic, spolubojovníka krále Jiřího. Pod signaturou (viz úvodní list) na soklu nápis: Oběti prvé světové vojny Josef Mikulecký, Václav Myška, František Dachovský ... a další jména padlých (celkem 11 jmen). Pískovcová plastika v nadživotní velikosti - Jan Žizka podle návrhu Františka Bílka z roku 1912 - provedl J. Zelený roku 1946. Plastika je umístěna na pískovcovém podstavci, výška cca 80 cm se sekaným hloubkovým nápisem v horní části všech stran. Signace na pravé straně v zadním horním rohu. F. Bílek 1912. Pomník provedl J. Zelený 1946. (popis Ing. Reml 1988)