venkovská usedlost - býv. manufaktura

Patrová zčásti roubená stavba se střešním patrem vystavěná na půdorysu zhruba písmene T: obdélníku s nesymetricky napojeným krátkým křídlem, krytá podélnou sedlovou střechou s novodobou úpravou: pásy střešních mansard na obou podélných stranách střechy. Široké hlavní pohledové průčelí je celkem osmiosé, dělí se na levou 5tiosou část se zděným a omítaným přízemním podlažím (má tři obdélná okna s kamennými plochými šambránami a jedno drobné okénko) a část pravou tříosou. V páté průčelní ose zleva je umístěn reprezentativní vstup tvořený kamenným portálem s profilovanými ostěními a dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. Plnou plochu dveří se středním poutcem člení celkem šest téměř čtvercových kazet s profilovanými latěmi rámů v centrech s reliéfním kruhovým dekorem. Mají historická kování a nad mocnou dřevěnou vodorovnou římsou se zubořezem je obdélný a nízký prosklený nadsvětlík. Nad portálem vynáší dvěV dvojice kamenných konvex-konkávně zaoblených krakorců s hvězdičkovými reliéfy v čelních terčících desku podlahy balkónu. Plošina balkónu je přístupná z patra dvoukřídlými prosklenými dveřmi. Levá část patra má falešný roubený obklad. Všechna okna dvojdílná, dvoukřídlá, šestitabulková s profilovanými dřevěnými šambránami vystupujícími z líce pláště fasády a ozdobně vyřezávané římsy. Pravé boční průčelí je roubené(až na obdélnou zděnou plochu při první přízemní ose zprava), v obou nadzemních podlažích 4osé, s bedněným štítem s trojicí oken. Zadní podélné fasádě dominuje novodobá přístavba příčného křídla s představenou vstupní dřevěnou předsíňkou. Bedněným obkladem patra a štítu(ne tak ji okny zapuštěnými hluboko za líc pláště fasády) respektuje výraz historické části objektu. V pravé části tohoto průčelí je přistavěna představená, skrze velké plochy oken osvětlovaná, vstupní přízemní vestibulová chodba restaurace. Její plochá střecha je upravena jako terasa s dřevěným zábradlím, která je přístupná i zvenku po točitém železném schodišti. Levé boční průčelí stavby s omítaným přízemím a roubeným patrem vrcholí bedněným štítem s diagonálně a vodorovně kladenými prkny a dvojicí obdélných oken. Ve spodní části štítu vybíhá předsazená plechem krytá pultová stříška.V přízemí tři okna, jedno z nich s kamennými šambránami, v patře čtyři okna. Objekt, sloužící dnes jako rekreační ubytovací chata Horalka s gastronomickým zařízením vytvářejícím zázemí pro přilehlý turistický kemp, doplňují novodobé zděné branka a vjezdová brána s šindelovými stříškami a zmodernizované stavení se sedlovou střechou (snad bývalá stodola).