fara

Budova fary je vystavěna nad obdélným půdorysem, s hlavním průčelím orientovaným k severní straně farního kostela, v jehož bezprostřední blízkosti se nachází. Jedná se volně v zástavbě stojící dvoupodlažní, zčásti podsklepený objekt se zahradou a dvorem s hospodářskými objekty. Jižní, hlavní, ke kostelu orientované průčelí, je pětiosé, s osami uplatňujícími se v přízemí i v patře. Na střední ose je v přízemí proražen obdélný vstupní otvor se segmentovým záklenkem, vymezený je kamenným portálem. Dveře jsou dřevěné dvoukřídlé, s proskleným světlíkem. Na zbývajících čtyřech osách přízemí jsou prolomeny stejné obdélné okenní otvory se segmentovými záklenky, s rovným ostěním a se šambránou. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, zasklená do šesti tabulek. Zcela stejné okenní otvory a okna jsou také na všech pěti okenních osách v patře jižní stěny. Mezi prvním a druhým oknem patra je vsazena pískovcová pamětní deska (*). Severní stěna farní budovy je orientovaná do hospodářského dvora. Na střední ose je v přízemí proražen obdélný vstup s dřevěnými dvoukřídlými dveřmi. Okenní otvory v přízemí i patře jsou obdélné, nestejně velké a nejednotně rozvržené. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá. Západní boční stěna je pojednána dvěma okenními osami uplatňujícími se v přízemí i patře. Všechny čtyři okenní otvory jsou stejné, obdélné se segmentovým záklenkem, shodné s okenními otvory hlavního průčelí. Ostění je rovné, šambrány chybí. Okna jsou dřevěná dvoukřídlá, s plochou členěnou šesti tabulkami. Východní boční stěna je pojednána pouze dvěma okenními otvory a to v patře. Shodují se zcela s okenními otvory v protější západní stěně, rovněž okna jsou dřevěná dvoukřídlá, členěná do šesti tabulek. Celou budovu obíhá prostá pásová patrová římsa a profilovaná korunní římsa. Fara je zastřešena valbovou střechou pokrytou pálenou taškovou krytinou. * nápis na pamětní desce: ZDE ŽIL / A PŮSOBIL JAKO KAPLAN / 1844 - 1853 / A JAKO FARÁŘ A DĚKAN / 1860 - 1868 / P. JOSEF / EHRENBERGER, / KANOVNÍK VYŠEHRADSKÝ / SPISOVATEL ČESKÝ. / * 1815 - + 1882. /