vodárna

Vodárna byla součástí zařízení k provozování biskupského a městského vodovodu, zřízeného v letech 1663 až 1755. Čerpací zařízení na pohon vodním kolem, bylo pod chrašickým mlýnem. Odtud dřevěné potrubí tlačilo vodu do rezervoáru v nejvyšším patře vodárenské věže, odkud zase dřevěným potrubím vodu vedli do kašny v zámku a do kašny na náměstí. Vodárna je čtvercového půdorysu, nad nímž se zvedá vysoká hranolová věž . Je zastřešen stanovou šindelovou střechou. Zdivo je opukové, neomítané. Vnitřkem věže s dřevěnými podlahami v etážích, vedlo potrubí a žebříky pro obsluhu. Velmi podrobnou dokumentaci, včetně modelu věže a vodárenského čerpadla, má Městské muzeum v Chrasti u Chrudimi. Text:L. Štěpán, 1988