vila

Jedná se o patrovou podsklepenou volně stojící zděnou hladce omítnutou vilu postavenou na členitém zhruba čtvercovém půdoryse (cca 16 x 17 m) pod sedlovou na jihu zvalbenou střechou. Východním průčelím je dům obrácen do svažitého terénu zahrady, od kterého je oddělen anglickým dvorkem vydlážděným původní dlažbou z přírodního kamene, se schodištěm a s původním jednoduchým kovaným zábradlím. Anglický dvorek s dlažbou a zábradlím je z části i ze severní a jižní strany domu. V domě jsou dvě bytové jednotky. Severní průčelí - před líc fasády předstupuje na východní straně rizalit krytý sedlovou střechou, která je u hřebene zakončena předsazenou a hřeben přesahující stanovou stříškou (věžičkou) s dřevěným podhledem posazenou na dřevěné trámové nosné konstrukci s dřevěnými konzolami – útvar podobný kabřinci u střech lidových staveb. V přízemí fasády je osazeno jedno okno a vstupní dveře, v předstupujícím rizalitu jedno okno a před vstupními dveřmi klenutý prostor otevřený plnými oblouky s vyzděným ozdobným zábradlím. Přístupové otevřené kamenné schodiště s vyzděným zábradlím do tohoto vstupního prostoru je přistavěno k fasádě domu na západní straně rizalitu. Fasáda je horizontálně členěna nad okenním parapetem širokým pásem režného zdiva z žlutých cihel. V patře jsou osově nad otvory přízemí osazena celkem tři okna. Nad otevřeným vstupním prostorem vystupuje mělký čtyřboký arkýř se sedlovou stříškou krytou střešními taškami. Horní polovina jejího štítu je opatřena ozdobným bedněním (s motivem slunce), které je osazeno na dřevěných konzolách. Arkýř a horní část patra je členěna vystupující falešnou hrázděnou konstrukcí provedenou v omítce a pod spodním horizontálním „trámem hrázdění“ vystupují dřevěná zhlaví trámů s ozdobným zakončením, která jsou pouze zdobným architektonickým prvkem. Zděná „zhlaví trámů“ vystupují jako krakorce i pod konstrukcí arkýře. V úrovni horní třetiny okna (ve výšce poutce okenních výplní) je fasáda horizontálně členěna úzkým pásem režného zdiva ze žlutých cihel. Štít rizalitu je členěn rovněž „hrázděnou konstrukcí“, v níž jsou osazena dvě okna. Východní průčelí – ve střední ose fasády vystupuje mělký schodišťový rizalit, ve kterém jsou vstupní dveře a v ose nad nimi dvě okna od mezipodest. K fasádě je na jižní straně přistavěn přízemní přístavek s terasou s rekonstruovaným kovaným zábradlím. Vpravo (severně) od schodišťového rizalitu jsou v přízemí a osově i v patře osazena dvě okna, vlevo jsou v přízemí dvě okna a v patře osově okno a dveře na terasu. V okně přístavku i v sousedním okně přízemí jsou osazeny mříže. Horizontální pásy režného cihelného zdiva a v místech korunní římsy hrázdění s ozdobnými zhlavími trámů člení i tuto fasádu, mimo schodišťového rizalitu. Jižní průčelí – nad levou polovinou domu se tyčí v úrovni okapu štít s polovalbovou střechou a oknem. V přízemí i patře jsou osazena osově dvě okna, ta na východní straně jsou sdružená trojitá a to v přízemí je zakončeno společným segmentem. Horizontální pásy režného zdiva ze žlutých cihel a „hrázdění“ s ozdobným zhlavím trámů člení i tuto fasádu. „Hrázděná konstrukce“ vyplňuje i štít a část fasády (cca 1/3) kolem pravého okna v patře. Nad středem tohoto okna v poli „hrázděné konstrukce“ je torzo obdélné kartuše. Pod štítem je úzký pás režného cihelného zdiva v osách ploch zdiva mezi oknem a dešťovými svody štítu ozdobně rozšířen do tvaru křížů. Západní průčelí – patří k nejzdobnější fasádě vily. U levého okraje fasády vystupuje mělký rizalit se sedlovou střechou a přízemním polygonálním přístavkem se třemi okny, terasou s kopií kovaného zábradlí. V patře rizalitu jsou osazeny dveře a okno, v podkroví (ve štítě) dvě okna. U pravého okraje předstupuje přízemní pravoúhlý přístavek prosklené zimní zahrady s valbovou stříškou o malém sklonu se zdobnou fasádou. V ploše fasády mezi rizalitem a zimní zahradou je v přízemí okno, v patře osově dvě okna (nad oknem přízemí a nad zimní zahradou). Úzký horizontální pás režného zdiva ze žlutých cihel v patře a „hrázdění“ s ozdobným zhlavím trámů člení i tuto fasádu. Široký pás režného zdiva ze žlutých cihel v přízemí je pouze na části fasády domu po stranách okna. Část štítové stěny rizalitu nad okapem střechy domu je členěna falešnou „hrázděnou konstrukcí“. V horní části štítu (cca 1/3) je nově rekonstruováno ozdobné bednění s motivem slunce. Výplně otvorů jsou dřevěné původní nebo jejich kopie. Okna jsou dvojitá rozdílných rozměrů i tvaru s horizontálním ventilačním křídlem svisle děleným příčlemi (5 druhů). Jsou jedno, dvou i tříkřídlá. Mají rovné nadpraží, trojdílné okno v přízemí jižní fasády segmentové. Všechna okna, mimo oken v „hrázděné konstrukci“, jsou lemována šambránami pod parapetem zakončenými ušima. U zimní zahrady jsou okna jednoduchá ozdobně horizontálně i vertikálně dělena. Ve schodišťovém rizalitu jsou rovněž jednoduchá okna (horní dvoukřídlé a dolní čtyřkřídlé). Každé křídlo je orámováno i příčně děleno pásky a čtverečky zdobného leptaného skla osazeného do dřevěných příčlí. Osově pod okny přízemí jsou umístěna sklepní okénka rozdílné velikosti, která jsou rovněž lemována šambránami. Všechna okna jsou opatřena bílým nátěrem. Dveře jsou v převážné většině původní nebo je zhotovena kopie. Hlavní dvoukřídlové vstupní dveře s proskleným vertikálně děleným nadsvětlíkem i boční vstupní dveře ve schodišťovém rizalitu jsou rámové s dřevěnými výplněmi v horní třetině prosklené. Skleněná výplň je chráněna mřížkou. Vnitřní dveře jsou jednokřídlé rámové s dřevěnými výplněmi. Ve sklepním prostoru jsou i svlakové dveře. Všechny dveře jsou osazeny v jednoduchým i zdobných dřevěných zárubních. Vstupní dveře, dveře ve sklepě a na půdě jsou ponechány v přírodní barvě dřeva, vnitřní dveře v přízemí a patře jsou fládrovány. Je zachováno cca 50% kování oken i dveří. Střecha je značně členitá. Nad ústředním prostorem vily je střecha valbová, z které vybíhá na severní straně nad bočním rizalitem sedlová střecha zakončená v hřebeni předsazenou a hřeben přesahující stanovou stříškou (věžičkou) s dřevěným podbitím, na jižní straně štít s polovalbovou střechou a na západní straně rizalit se sedlovou střechou. Střecha je kryta betonovými černými taškami (zřejmě bramac - moravská nebo alpská taška). Ve střeše jsou výlezová okénka. Komínová nadstřešní část 3 kusů komínů je zakončena jednoduchou subtilní římsou. Omítky vnitřní i vnější jsou vápenné. Prováděly se na nich lokální opravy a nátěry. V nedávné době proběhla oprava vnějších hladkých vápenných omítek a jejich nátěru ve stylu původního barevného řešení – základní plocha světlý hnědavý okr, hrázdění modrozelené. Stropy jsou dřevěné trámové s rovným omítaným podhledem. Nad sklepem je mezi ocelovými “I” nosníky cihelná klenba. Podlahy – ve sklepě jsou betonové podlahy a v jedné místnosti je cihelná dlažba. V patrech lité teraco, původní dlažba, vlýsky. Schodiště – je původní kamenné s kovaným zábradlím. Kolem vily je vydlážděná plocha, k níž vede od brány s brankou též vydlážděná cesta.