vila

Jedná se o volně stojící patrovou podsklepenou převážně hladce omítnutou zděnou vilu postavenou na členitém zhruba čtvercovém půdorysu s dvoupatrovou hranolovou věží s okosenými nárožími na jihozápadním nároží pod mansardovou střechou krytou dnes frankfurtskými taškami z červeně natřeného ocelového plechu. Vila má sokl o dvou stupních, mimo východní průčelí s okny od suterénu a opatřen bosáží. Mimo severní průčelí (kde je výzdoba střízlivější) je vila bohatě zdobena štukem a plochami režného zdiva z okrových cihel. Okna jsou (pokud není uvedeno jinak) dvojitá dovnitř otvíravá trojkřídlá třítabulková dělená do “T”, osazená do špalet. Jižní průčelí je čtyřosé, rozděleno na tři části - na 1 + 2 + 1 osu. Vlevo na jihozápadním nároží vystupuje dvoupatrová věž s jednou okenní osou a okosenými nárožími. V přízemí a v 1. patře má pásovou bosáž a ve 2. patře okno lišící se od ostatních tím, že je trojdílné šestikřídlé šestitabulkové. Věž má korunní římsu s úplným kladím s tryglyfy ve vlysu mezi nimiž jsou vystupující kruhy a nad ní jehlancovou střechu o velmi malém spádu zakončenou makovicí s hrotem. Střední dvouosá část má okna nadzemních podlaží vzájemně spojena šambránami nadokenními a podokenními římsami a parapety do svislých pasů zasahujících do úplného kladí korunní římsy, zrovna jako pilastr mezi nimi. Po stranách těchto pasů jsou (celkem čtyři) svislé pasy režného cihelného zdiva. Mohutný jednoosý rizalit na pravé straně má na nárožích v přízemí bosované pilastry, které zasahují do úplného kladí korunní římsy. Mezi nimi plným obloukem zaklenutý přes obě nadzemní podlaží jdoucí “otvor” do něhož jsou vložena trojitá sdružená okna, v přízemí jsou postranní okna pouze dvoukřídlá dvoutabulková s poutcem, v patře tato trojice má tvar termálního okna jehož postranní části mají tvar v podstatě “trojúhelných” kruhových výsečí s jednokřídlými jednotabulovými okny, střední okno je segmentové. Archivolta oblouku má nad hlavním klenákem maskaron a po stranách cvikly z režného cihelného zdiva. Ve 2. a 3. ose mansardy jsou pultové vikýře se segmentovými okny. Východní vstupní průčelí je čtyřosé. První dvě osy patří rizalitu s nárožními v přízemí bosovanými pilastry, jeho otvory jsou v nadzemních podlažích vzájemně spojeny šambránami nadokenními a podokenními římsami a parapety do svislých pasů, které jsou od sebe a od pilastrů odděleny svislými pásy režného cihelného zdiva. Ve 2. ose v přízemí je okno nahrazeno hlavními původními dvoukřídlými dovnitř otvíravími rámovými z části zasklenými dveřmi s nadsvětlíkem. Před těmito dveřmi je podesta přístupná schodištěm z jižní strany nad níž je pultová plechem krytá stříška nesená třemi dřevěnými sloupky. Podesta se schodištěm má zděné zábradlí. V pravé části fasády jsou rovněž dvě okenní osy a na severovýchodním nároží pilastr. Ve 3. ose jsou dole původní dvoukřídlé částečně prosklené rámové dveře vedoucí na mezipodestu mezi suterénem a přízemím a nad nimi velké třicetisedmitabulkové okno schodiště osazené vitráží. Ve 4. ose jsou okna nadzemních podlaží spojena profilovanými šambránami a parapetem do svislého pasu, který svojí horní částí s volutami zasahuje do vlysu úplného kladí korunní římsy, šambrána horního okna obepíná i jeho podokenní římsu. Severní tříosé průčelí je obráceno k severnímu největšímu dílu zahrady, od něhož je odděleno opěrnou zdí, na nárožích má pilastry. Jeho okna nadzemních podlaží jsou spojena jako ve 4. ose východního průčelí do svislých pásů zasahujících do úplného kladí korunní římsy. Ve 2. ose má sdružená okna (dvoukřídlá dvoutabulová s poutcem) a ve 3. ose jsou okna slepá. Západní průčelí je čtyřosé rozdělené rizalitem a dvoupatrovou věží na jihozápadním nároží na 1 + 1 + 1 + 1 osu. Tato věž je popsána jako součást jižního průčelí. Zbytek průčelí má zhruba ve středu jednoosý rizalit s v přízemí bosovanými pilastry na nárožích, stejný pilastr je i na severozápadním nároží celého průčelí. Okna nadzemních podlaží jsou vzájemně spojena šambránami nadokenními a podokenními římsami a parapety do svislých pasů zasahujících do úplného kladí korunní římsy, po jejich stranách jsou úzké svislé pasy režného cihelného zdiva. V 1. a ve 2. ose (v rizalitu) jsou sdružená okna (dvoukřídlá dvoutabulová s poutcem), v 1. a ve 3. ose jsou v mansardě pultové vikýře se segmentovými okny. Ve 2. ose je nad rizalitem velký zděný vikýř s jednoduchým dvoukřídlým oknem. Omítky před poslední opravou byly natřeny pastelovou azurovou barvou, dnes sytým okrem, téměř totožným s barvou režného cihelného zdiva.