oplocení

Oplocení (které je předmětem památkové ochrany) se nachází na jižní a západní straně “předzahrádkové” části zahrady. Jižní předzahrádka má plot i na východní straně, opatřený vrátky. Jedná se o železný plot nesený litinovými hroty zakončenými sloupky čtvercového průřezu a snýtovaný z vodorovných pásů a svislých prutů čtvercového profilu zakončených střídavě hlavicemi s hroty a kuličkami. Pruty s hlavicemi zakončenými hroty jsou tordované, ty s kuličkami mají zhruba uprostřed výšky “ořech”. Pásy jsou nahoře dva a dole jeden. Toto základní schema doplňují kruhy vložené mezi horní pásy, které se střídají s volutami. Ty jsou použity i při dolním pásu. Plot je osazen na opěrné zdi z kyklopského režného zdiva s korunou a armovaným nárožím z pískovcových kvádrů. Zeď je na západní straně vysoká asi 2 m a na východní straně (vlivem stoupajícího terénu) pískovcové kvádry koruny ční nad terén jen několik cm. K jihovýchodnímu nároží plotu je osazena branka s železnými vrátky nesenými cihelným hladce omítnutým pilířem čtvercového půdorysu. Při poslední opravě byly provizorní ocelové sloupky na nárožích nahrazeny zděnými hladce omítnutými pilířky. Na západní a jižní straně velké severní části zahrady doplňují oplocení opěrné zdi z kyklopského režného zdiva s korunou z pískovcových kvádrů. Jižní zeď má na západní straně krátké schodiště, které spojuje obě části zahrady. Obdobná opěrná zeď uzavírá “předzahrádkovou” část zahrady na východní straně před severním průčelím vily, kde je doplněna novodobým plotem z latí, který je i na východní a severní straně větší části zahrady.