sousoší sv. Anny vyučující Pannu Marii

Podstava nesoucí sousoší Sv. Anny s Pannou Marií je sestavena ze šesti dílů, postavených na nepůvodní betonové desce zpevňující terénní podklad. Této desce jsou, ve vztahu k zasazení sousoší do zvedajícího se terénu, předloženy tři nepůvodní, z betonu provedené schodišťové stupně. Podstavu tvoří podnožní deska, soklová patka tvořená dvěma samostatnými bloky, tělo s volutovými křídly, římsová hlavice těla a podnož pod vlastní sousoší. Základová podnožní deska se skládá z kvádrů spojených sponami. Volutové tělo je z čelní strany zdobeno kartuší s nápisem, boční voluty zdobí listový dekor. Na hlavici je osazen profilovaný podstavec. Je rovněž zdoben volutami a kartuší. V čelní straně nad hlavicí je zapuštěn fragment železného kování, které původně neslo lucernu. Na zadní straně je sousoší spojeno s podstavcem dvěma zapuštěnými kramlemi. Sousoší, zachycující apokryfní námět Sv. Anna vyučující dítě Pannu Marii, je ze dvou bloků kamene sesazených na sebe ve výšce kolenou sv. Anny. Sv. Anna je zpodobněna jako sedící stará žena ve splývavém šatu, s plachetkou na hlavě. Z pravé strany objímá malé děvčátko, P. Marii. Dívka je opřena o pravý bok Anny a na jejím klíně drží rozevřenou knihu. Spodní partie sochy je zhotovena z odlišného kamene než část horní. Ložná spára je v úrovni kolen patrná. Reliéfy a dekorativní motivy: * včele podnože pod sousoším - kartuš z rokajových hřebínků a plaménků * včele těla - kartuš z rokajových hřebínků a plaménků * včele volutových křídel těla - rokajové c-motivy s boltcovými a mušlvými motivy * oba boky volutových křídel těla - v zrcadlové ploše zavěšena reliéfní květina se dvěma květy Nápisy: * v čele podnože pod sousoším, v kartuši z rokajových hřebínků a plaménků - MDCCXXVIII / (viz pozn. 1) * na zadní straně římsové hlavice těla - RESTAUROVÁNO: RAR s.r.o. / 1999 / (vytlačeno do měděného štítku) - F. K. / - 1962 R. ČERNÁ / (vyryto) * pravý bok římsové hlavice těla - JOS. ČERNÝ 1913 PŘI. / (vyryto) * včele těla, v kartuši z rokajových hřebínků a plaménků - sv. ANNO / oroduj za nás! / * na zadní straně těla - OPR. 1901. / - MDCCLXVII / (viz pozn. 2) pozn. 1 - Tento letopočet bývá někdy vztahován ke vzniku celého díla, případně alespoň samotného podstavce pod sochu. Letopočet 1728, vtesaný do kamene, je poměrně netradičně zaznamenán římskými číslicemi. V žádném případě jej nelze vztahovat ke vzniku sousoší sv. Anny s Pannou Marií. Naopak někdy uváděné vročení sousoší do roku 1775 plně odpovídá pojetí díla. Jako nepravděpodobné se však jeví rok 1728 také pro vznik samotného podstavce, který formálně i dekorem odpovídá 60. až 70. létům 18. století. Proto se zdá pravděpodobné, že se v případě tohoto letopočtu jedná o jeho chybné zapsání již samotným kameníkem (nabízí se opomenutí číslice L, tj. 50, s níž by pak bylo dílo datováno do roku 1778). pozn. 2 - Tento opět římskými číslicemi zapsaný letopočet (1767) by mohl odpovídat vzniku podstavy. Jeho věrohodnosti však silně ubírá jeho pouhé vyrytí, navíc poměrně neškolenou rukou. Letopočet byl na podstavu nejspíše uveden teprve dodatečně.