kašna

Polygonální kamenná kašna s pilířem ve středu. na pilíři figurální alegorie vztahující se k rozkvětu vambereckého průmyslu: přádelnictví, textilu, obchodu a zemědělství. Poprseň zídky kašnové nádržky kruhového zalamovaného půdorysu, vynesená na dvoustupňové schodové podestě, je členěná profilovanými římsami, střední část v podobě mírně konvex-konkávně tvarované plochy člení obdélné kazety s páskovými obrubami a mělce provedenými reliéfními čtyřlistými rozetami, stylizovaným listovím (rozvinuté akantové listy na nárožních zalomeních), maskarony v mřížkových. Ze středu bazénu kašny vyrůstá na čtvercovém soklu stojící pylon s polygonálním dříkem vycházejícím do kanelované sloupové "koncovky" s nasazenou vrcholovou vázou s čučkem a květinovým festonem. Spodní polygonální dřík pylonu je členěn vpadlými obdélnými poli a na čelní straně má nad vytesaným letopočtem ozdobnou kamennou kartuš se stylizovanou akantovou obrubou a středním oválným zrcadlem s reliéfním motivem městského znaku - bájného zvířete jednorožce v krajině se stromovím. Čtyři mohutné konzoly s akanty a chrliči v podobě lvích hlav vynášejí drobné čtvercové podesty se čtveřicí kamenných alegorických ženských figur s atributy odkazujícími především k zemědělské výrobě a produktům: žena s mísou ovoce, žena se svázaným snopem obilí a srpem, dívka s ošatkou, žena s plachetkou (poškozená v partii levé ruky).