venkovský dům

Stavení je přízemní zděné z vepřovic. V přední části má světnici s prkennou podlahou a trámovým stropem podepřeným roštem, na kterém je letopočet 1851. Do světnice vedou tři okna v nikách zaklenutých segmentem. Síň i kuchyň za ní mají novodobou úpravu interiéru. Ze síně se vystupuje dřevěnými schody do podstřeší, ve kterém je situována drobná světnička rovněž s trámovým stropem. Vedle síně a kuchyně je chlév, na jehož střechu se připojuje konstrukcí průjezdní kolna, jejíž přízemní část napravo od průjezdu je vybudována rámovou konstrukcí z prken a z části z trámků. Obytné stavení je podsklepeno kamenným sklepem s valenou půlkruhovou klenbou omazanou hlínou. Obě průčelí obytného stavení mají novodobou úpravu, stěny obílené, kamenný sokl omítnutý. Trojúhelný zděný štít a pálená tašková krytina jsou rovněž novodobé. Materiál: zdivo z vepřovic, mazanina; krytina: pálená taška