vila s lékárnou

Dvoupodlažní samostatně stojící vila obdélného půdorysu s nárožní věží a balkonovým portikem v průčelí a štíty vyplněnými dřevěnou dekorací. Portikus je situován na osu vstupního průčelí a je přístupný schodištěm, zábradlí tvořeno kuželkami, sloupy s kladím s triglify nesou balkon. Osově je nad vstupem do portiku umístěn rolverkový štít s Aeskulapovou holí. Protilehlé zadní průčelí je čtyřosé s pravoúhlými okny, v prvním patře jsou okna zdůrazněna zubořezovou nadokenní římsou a klenákem s ženskou hlavou s perlovcem kolem krku. Okna druhého patra prolamují štít, opět v přesahu střechy zdobený prolamovanou dřevěnou dekorací. Osově je průčelí členěno mělkým, v patře proskleným pavlačovým portikem ze dřeva. Zde je v současnosti vstup do domu. Boční průčelí jsou tříosá s pravoúhlými okny, jižní průčelí má místo prostřední osy dřevěný balkon, krytý pultovou stříškou. Okna druhého patra jsou dvě sdužená společnou šambránou a nadokenní římsou, prolamují trojúhelníkový štít. Severní fasáda je rovněž tříosá, prostřední osu tvoří niky zaklenuté konchou a vyplněné plechovým kraterem s plechovým agave. Horozontálně je stavba členěna soklem, soklovou římsou, pásovou bosáží v přízemí, kordonovou římsou a zalamovanou římsou korunní, která nese sedlovou střechu. Věž na severovýchodním nároží je čtyřboká, jednopatrová a má bosovaná nároží. Přízemí věže je na osu prolomeno pravoúhlým portálem flankovaným pilastry s volutovými hlavicemi s akantovým listem a s hlavou satyra v klenáku. Trojdílné okno v prvním patře je lemováno polopilíři s hermami a plastickou suprafenestrou: nadokenní římsa je osazena dvěma sedícími najádami, mezi nimiž je osobní znak Hugo Trauba, stavebníka. Vyložená korunní římsa nese valbovou střechu, ve vrcholu zkosenou. V interiéru zachováno schodiště s litinovým zábradlím a původní dveře do lékárny. Dům měl původně centrální halu, nyní zmenšenou příčkou, takže přední část slouží jako zázemí lékárny a zadní část jako vstupní hala. Patra měla původně centrální chodbu, z níž vedly dveře do pokojů. Nyní chodba uzavřena a interiéry v patrech přestavěny. V původní podobě zachována jen lékárna, do níž se vchází z předsíňky, pravoúhlý vchod je v půlkruhové nice flankované kanelovanými sloupy. Strop lékárny fabionový. Jižní část objektu je podsklepená, klenba chlévová. Materiál: cihla, omítka, dřevo; krytina: eternit, původně břidlice