lázeňský dům Valaška

Samostatně stojící třípodlažní stavba téměř čtvercového půdorysu s nastavbou v mansardové střeše s osmibokou centrální věží. Kamenná podezdívka domu je na nárožích umocněna kamennými opěráky, jejichž deskové hlavice vynášejí arkýřová okna třetího podlaží. Objekt je umístěn ve svahu, proto se vstupní průčelí jeví jako dvoupodlažní, na osu je prolomeno pravoúhlým vchodem, chráněným dřevěným portikem, krytým sedlovou stříškou s valbičkou. V průčelí dvě okenní osy s pravoúhlými okny členěnými vodorovnými, svislými a šikmými příčníky. Jižní a východní průčelí je v prvním podlaží prolomeno pravoúhlým vchodem a rozdílným počtem oken jednoduchých i sdružených. Druhé podlaží jižní a severní fasády je shodně členěno asymetricky umístěnými třemi okenními osami s pravoúhlými okny členěnými stejně jako v průčelí. Druhé podlaží východní fasády je pětiosé s pravoúhlými okny. Třetí podlaží jižní, východní a severní fasády je prolomeno jedinou okenní osou a arkýřovými okny na nárožích a na jižní a severní fasádě se od hrubě nahozené omítky se světlejším nátěrem odráží tmavý plastický nápis VALAŠKA. Mansandrová střecha je ze všech stran prolomena dvěma samostatnými a třemi sdruženými okny. Vyložená korunní římsa nese mansardovou střechu, jejíž vrchol je prolomen osmibokou věží, osvětlenou ze dvou protilehlých stran pásovým světlíkem. Střecha věže je osmiboká. Interiér se odvíjí od ústředního osmiúhelníku, v němž je vsazeno točité schodiště a hlavní komunikační prostory. Tento ústřední motiv vrcholí osmibokou věží se světlíkem. Z podesty v jednotlivých podlažích se vchází do jednotlivých pokojů, přičemž v přízemí mají tyto vchody, vždy pro dva pokoje, poněkud arkádový charakter. Materiál: kámen, cihla, omítka; krytina: pálená dvoudrážková taška