výměnek usedlosti

Dům byl výminkem a jde o přízemní stavbu obdélného půdorysu na zvýšené podezdívce, která při okapové straně do dvora tvoří násep. Štítové průčelí do uličky. Přízemní, částečně (v přední části) roubený objekt v kožichu“, bílený. Zbytek stavby tvoří cihelné zdivo, omítané maltou s vápennou omítkou. Střecha sedlová, s půlkulatým kabřincem, kryta pískovanou impregnovanou lepenkou na šindeli. Štít prkenný, ze svisle kladených prken s olištovanými spárami, s jedním čtvercovým větracím okénkem. Roubení není provedeno v plné ploše stěn obytné místnosti – je dokombinováno hliněnými nepálenými cihlami, v zadní hospodářské části pálenými cihlami. Roubení na rybinu, zhlaví lícuje se stěnami. Vstup do síňky v okapové stěně, ze dvora, z širší podezděné a sypané náspi, v níž je zvenku pod oknem místnosti vstup do sklípku s valenou klenbou, provedenou z kamene spojovaného hliněnou maltou. Sklep směřuje pod obytnou místnost, kryt padacími dřevěnými dveřmi. Síňka malá s trámovým stropem. Vpravo vstup obedněnými dřevěnými schůdky na půdu, za nimi vpravo vstup do komory. Původní dveře do chléva nyní v náznaku (zazděny). Vlevo vstup do čtvercové obytné místnosti se dvěma malými šestitabulkovými okénky v průčelí, po jednom okénku zprava i zleva. Strop trámový, bílený, podlaha prkenná. Krov hambalkový jalový, s námětky pro přetažení střechy nad zápraží – násep. Nad okny štítového průčelí, úzká podlomenice. V zadní části usedlosti chlév, nyní se vstupem pouze z náspu, kryt protaženou pultovou střechou. Chaloupka posazena na vyšší podezdívce předstupující přede štítové průčelí, na boční straně vytvářející zápraží – náspí. Za chlévkem dvorek, uzavřen prkennými jednoduchými vraty. Hodnotné jsou vstupní dveře a dveře v interiéru s umně řemeslně zpracovanými zámky a kováním. Východně od objektu se nachází původní chalupa hospodáře s hospodářským zázemím, což bylo v 60. a 70. letech radikálně přebudováno a zcela ztratilo památkovou hodnotu.