vila Emausy

Jedná se o částečně přízemní a částečně jednopatrovou budovu, založenou na půdoryse podélně orientovaného obdélníku. Budova je vyzdvižena na kamenné podezdívce, která vyrovnává spád terénu a na zadní a na obou bočních průčelích přechází v samostatné patro. Uliční průčelí je přízemní, dvouosé a jeho pravá osa je akcentována mělkým, jedno a půlpatrovým rizalitem, v jehož horní části je proražen drobný okulus. Okna jsou s hladkými lištovými šambránami a plocha fasády je lemována lezénovým rámem. Spodní polovina plochy fasády je omítnuta hladkou bílou omítkou a horní je zdobena dekorativním sgrafitem s motivem vegetabilních rozvilin. Na oknem rizalitu je napříč umístěna obdélná freska s námětem Krista v Emauzích, pod kterou je majuksulní nápis EMAUSY. V pravém dolním rohu fresky je signatura malíře Jano Koehlera. V ústřední ose pravé boční, tj. hlavní vstupní fasády je prolomen pravoúhlý vstupní otvor a nalevo od něj dnes zaslepené obdélné okno. Fasáda je dekorována stejným způsobem jako fasáda uliční a ve středu sgrafitového pole jsou umístěny tři různě velké dekorativní terče z glazovaných destiček. Levá boční fasáda je dvouosá a v ose pod okny prvního patra jsou na úrovni suterénu prolomena obdobná okna. Na ústřední ose fasády je pod střechou situováno obdélné okno do podkroví. Zadní fasáda je dvouosá, v její pravé části je prolomen pravoúhlý vstup na terasu a nalevo od něj obdélné okno. Pravá boční i zadní fasáda jsou dekorativně sjednoceny s oběma zbývajícími fasádami. Střecha hlavní části budovy i rizalitu v hlavním průčelí je sedlová zvalbená. Její dřevěné římsy přesahují před průčelí. materiál: cihelné zdivo; hladká omítka bílé a šedé (nárožní lezény, šambrány oken) barvy; sgrafita, fresky; pískovcové kvádry (podezdívka); krytina: eternit