děkanství

Volně stojící jednopatrová budova s valbovou střechou doplněnou nízkým trojúhelným štítem nad střední osou vstupního průčelí. V této ose před hlavním vstupem předsíň (jedno pole arkády) nesoucí v patře balkon s kamennou balustrádou. V průčelí do zahrady vybíhá úzký rizalit záchodů. Farní zahrada je ohrazena zdí, zčásti ještě z lomového kamene, zčásti již přestavěnou. Jižní průčelí: Souměrné 5-ti osé kompozici dominuje trojosé uspořádání střední partie, završené trojúhelným nízkým štítem a doplněné arkádovou předsíní s balkonem. Přízemí je členěno omítaným soklem, v ploše pásovou bosáží, v níž se uplatňují je úzké vpadlé rámce kolem oken. Kordonová římsa (pásek podložený profilem) odděluje hladké patro, členěné bosovanými lisenami v nárožích a po stranách trojosého středu (jež tak tvoří dojem rizalitu). Okna mají štukové šambrány s lištou a ušima ve všech rozích, nahoře doplněné kapkami a u tří středních os ještě plastickými klenáky provázanými až do římsy. Hlavní římsa bohatě profilovaná, profilace obíhá i ramena štítu. Arkádová předsíň je tvořena hranolovými pilíři s patkou a římsovou hlavicí, které nesou kladí, mezi pilíři jsou rozepjaty půlkruhové pasy podepřené v patě pásovými římsičkami. Na kladí spočívá kamenná balustráda balkonu, na jejíchž nárožních pilířích jsou ukotveny kamenné vázy. Okna v přízemí jsou čtyřkřídlá, šestitabulková, osazena mělce do špalety. Okna 1. Patra jsou čtyřkřídlá, osmitabulková, osazená do líce fasády, ven otvíravá. Dveře hlavního vstupu v pravoúhlé kamenné zárubni se soklem jsou dvoukřídlé, svlakové konstrukce, zvenčí (lícová strana) mají stromečkové bednění s drobnějšími kovanými hřeby a sloupkovou kanelovanou klapačku. Západní průčelí: nepravidelně 4-osé. Člení je omítaný sokl, v přízemí lisenové rámy a štukové šambrány oken s lištou a ušima ve všech rozích, v nadpraží oken se šambrána vzhůru zalamuje. Patro je nečleněné, zakončené korunní římsou. Okna v přízemí čtyřkřídlá, šestitabulková, osazená v mělké špaletě,ven otevíravá, v patře čtyřkřídlá osmitabulková okna opět v mělké špaletě, ven otevíravá. 1. Osa zleva v přízemí má menší kamenné ostění, ponořené za líc omítky, kolem je druhotně upravena šambrána jako na ostatních oknech. V ostění je dochována kovaná pravoúhlá provlékaná mříž. Směrem k severu přizděn druhotně přízemní přístavek cihelné omítané kůlny. Severní průčelí (do zahrady): na dvě nestejné části jej člení patrový jednoosý hranolový výběžek záchodů s pultovou střechou (pokračující ve spádu hlavní střechy). Omítky mají okrový nátěr s bílými doplňky (rámování oken). V přízemí ležaté dvoukřídlé okno, v 1. patře šestitabulkové dvoukřídlé okno. Na obou bocích přístavku v patrech drobná okénka záchodů. Levá část průčelí má jediné okno v 1. patře, v pravé dvojice oken, z nichž levé je slepé. Všechna mají štukové lištové šambrány s ušima v rozích. Pod 2. osou zprava vchod v pravoúhlém kamenném hladkém ostění, dveře plné, dřevěné. Nátěr fasád z poslední opravy tmavočervený. V přízemí vpravo přistavěny nehodnotné kolny a dřevníky. Východní průčelí (boční, ke kostelu): v přízemí 4-osé, okna ponořena ve špaletách, jednoduché šambrány. Plochu přízemí pokrývá pásová bosáž, nad ní pásová kordonová římsička, na níž spočívají kvádrové liseny nesoucí hlavní římsu. V 1. patře tři okna, stejného provedení jako na zahradním průčelí. Střecha vysoká valbová, krytina tašková, za štítem se dvěma drobnými nepůvodními vikýřky, komíny cihelné, původně omítané. Barevnost omítek: tmavě červená v kombinaci s bílou, předchozí barevnost údajně růžovo – bílá.