dům

Dům čp. 208 stojí východně od náměstí, západně od křižovatky ulic Štefánikovy a Kovářské, do níž se obrací svým severním průčelím. Jedná se o přízemní, částečně podsklepený z větší části zděný, hladce omítnutý dům pod sedlovou střechou s malými valbičkami, krytou živičnými šablonami (před tím břidlicí a před ní asi šindelem). Pouze východní a k němu přilehlá východní část severního průčelí jsou roubené s podstávkou, vždy o třeh polích. Roubení i podstávlka jsou vodorovně bedněny a v každém poli podstávky je po jednoduchém bíle natřeném okně, v bíle natřené šambráně. Okna jsou rozdělena na čtyři tabulky, z nichž ty dolní mají dvojnásobnou výšku horních, pouze v první ose východního průčelí je okno šestitabulkové. Severní (hlavní) osmiosé průčelí má ve 4. ose vchod v žulovém ostění (zaklenut je však pouze štukovým stlačeným obloukem) se zeleně natřenými dvoukřídlými dveřmi z 1. pol. 19. stol., se světlíkem a s původním kováním. Před portálem je předložené žulové schodiště, jehož poslední nižší stupeň tvoří práh dveří. Vlevo od vchodu je již popsaná roubená část průčelí se třemi poli podstávky a vpravo dvojitá okna lícující s fasádou, s jednoduchými podokenními pískovcovými římsami. Východní průčelí má - nad již popsanými třemi poli podstávky, vysoký lichoběžníkový dvouosý a dvoupatrový štít, pobitý tmavou břidlicí. Okna jsou jednoduchá šestitabulková bíle natřená, dvoukřídlá, lícující s fasádou. Vždy jedna z šesti tabulek okna je osazena do malého křidélka kvůli větrání. Dolní okna mají dřevěné podokenní „římsy“ spíše lišty a jsou větší než horní. Břidlicí je štít pobit tak, že je olemován pásem z obdélných šablon, který je dole zdvojen a tvoří tak parapet dolních oken. Dolní okna mají šambrány z přibližně obdélných šablon, jejichž hrany se sbíhají uprostřed dolních okrajů oken. Plocha mezi těmito okny je vyskládaná z obdélných šablon do tří řad vějířů, se středem vyskládaným na způsob rybích šupin. Po stranách oken jsou vlevo čtyři kosmé a vpravo čtyři šikmé pásy, z hustě kladených obdélných šablon – pátý dolní pás je tvořen opět rybími šupinami – v těchto místech je štít proražen malými obdélnými otvory, na šíř k osvětlení půd vedle podkroví. Plocha nad těmito okny je celá vyskládaná, ze vzhůru se postupně zmenšujících vodorovných pasů z kosočtverečných šablon, pouze okna mají při krajích při středu štítu pasy. Západní průčelí je čtyřosé s dvouosým a dvoupatrovým štítem. Dvojitá okna v přízemí a dolní okna štítu (nová zdvojená, jednotabulková) jsou opatřena jednoduchými pískovcovými podokenními římsami. Jižní průčelí je na západě zkráceno o přistavěnou vodorovně bedněnou kůlnu se zděnou západní stěnou a pultovou střechou, o velmi malém sklonu krytou vlnitým eternitem. Zbytek průčelí je pětiosý. Od západu jsou v něm osazeny, pravé svlakové dveře v jednoduchém pískovcovém ostění, nízké jednoduché okno a tři okna s jednoduchými pískovcovými podokenními římsami, o dvou nebo čtyřech tabulkách. Jihovýchodní nároží je z jižní strany vodorovně obedněno, aby byla zakryta jizva po původním zde navazujícím roubení a podstávce. Interiér přízemí je tvořen za hlavním vchodem střední příčnou chodbou osvětlenou po jednom oknu a přístupnou jak ze severu tak z jihu. Podlahu má z terazza, strop rozdělený stlačeným pasem je v severní části plochý a v jižní části trámový, dnes obedněný dřevotřískou, při západní stěně (v severní části) je schodiště do podkroví a pod ním schodiště o 12-ti stupních do sklepa (přístupné dveřmi z jižní části). Ten je situován pod dnešní kuchyní (viz níže), má betonovou podlahu, v severozápadním koutě studnu a je valeně sklenut a omítnut. Vede k němu chodba zaklenuta segmentovými pasy, plackou a segmentově valenou klenbou, která ze schodiště odbočuje nejdříve k východu, pak k jihu a pak se teprve ústí do vlastního sklepa. Na východ od chodby je světnice se záklopovým stropem a prkennou podlahou. Dnes rozdělena na kuchyň na jihu (asi 1/3 plochy) a pokoj na severu, který byl ještě nedávno rozdělen další příčkou na menší západní předpokoj (jedno okno na sever) a pokoj v severozápadním nároží – po dvou oknech ze severu a východu. Pokoj a kuchyň jsou spojeny, jak mezi sebou, tak s chodbou, bíle natřenými původními dveřmi z 19. století. Na západ jsou z chodby přístupné dvě místnosti v dvojtraktu. Jižní – dnes s keramickou dlažbou – přístupná jednoduchým pískovcovým schodištěm, je zaklenuta dvěma plackami do mírně stlačeného pasu a osvětlena dvěma okny ze západu. Dnes je do ní u jižního okna vestavěn záchod, při severní straně koupelna a na jihu má dveře do kůlny. Severní místnost má prkennou podlahu, trámový strop, 2 okna ze západu a tři ze severu. Z chodby se již zmíněným schodištěm dostaneme po 13-ti schodech do podkroví, které má ze střední „haly“ přístupnou jednu místnost nad světnicí na východě (s dvěma okny na východ) a dvě místnosti na západě (po jednom okně) – prkenné podlahy a bedněné stěny a stropy - a schodištěm po 12-ti stupních se dostaneme na půdu, ta má po dvou oknech na východě i západě. Plot kolem zahrady je dřevěný z latí nesený betonovými sloupky.