kasárna jednoduchá

Obdélníková, nepodsklepená jednopatrová budova spojující jednoduchá kasárna č. 243 a 244, směrovaná sever-jih (mezi bastiony č. IV a IX), kopírující průběh Okružní ulice. Objekt jednoduchých kasáren je rozdělen na 3 díly trakty, mezi 1. a 2. dílem zleva se nachází průchod do poterny, v jižní části, mezi objekty čp. 313 a 244 se nachází klenutý průchod do bastionu IX. Celý objekt je zděný jednopatrový se zbytky měkké omítky v barvě okrové a bílé. Střecha je pultová s plechovou krytinou, malá část ze severní strany je z kryta bobrovkou (původní krytina) se sklonem 30 stupňů. Z východní strany do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nebyl žádný vstup ani okenní otvor v 1. a 2.NP (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen okenními otvory v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi. V současnosti jsou z východní strany probourány okenní otvory, průčelí je z režného zdiva (původně omítané). Většina původních otvorů v ostění a probíjenou mříží zůstala zachována. Na střeše je devět komínů, z Okružní ulice od severu jsou tři omítnuté, pět komínů je z režného zdiva a napravo je komín s jižní polovinou omítnutou.