socha sv. Vendelína

Socha světce je postavena na cihlové základně a kamenném soklu. Cihlová základna je čtvercová, ukončená kamennou římsou. Na levé straně základny byl umístěn plastický trojuhelník s vrytým letopočtem - v této podobě: 26 9 1912 Zmíněný sokl je čtyřboký. Členěn je na patku a římsu. Stěny jsou zdobeny rytými rámy s ujmutými rohy. Na přední straně soklu se v rámu objevuje plastická kartuš s erbem Salm-Neuburků. Na zbylých stranách nacházíme v rámech ryté nápisy. Na straně zadní téměř nečitelný. Podle původní zprávy L.Lefnerové 28.6.1966 se jednalo o tyto nápisy - viz.evidenční list revers-doplňky. Skulptura sv.Vendelína byla vyhotovena v životní velikosti, postavení v kontrapostu. Oděn je do pastýřského oděvu. Na hlavě má posazen kulatý klobouk. Přes prsa vede popruh brašny, kterou má zavěšenu u pravého boku. Jeho ruce jsou pokrčeny, zřejmě se původně vzájemně dotýkaly, dnes jsou však již u obou končetin uraženy dlaně i s prsty. Ruce také zřejmě přidržovaly předmět, který tiskne sv.Vendelín na prsa (mohlo se jednat o knihu). V původním evidenčním listu (L.Lefnerová 28.6.1966) je uváděna také pastýřská hůl, procházející Vendelínovýma rukama. V dnešní době ovšem hůl chybí. Pravá noha světce je pokrčena, její část od podkolene až ke kotníku však chybí. Mezi obě nohy světce je svisle vsazena železná tyč. Světec je bosý. Postaven je na podnoži představující skalisko. U jeho nohou jsou umístěna zvířátka, poškozena jsou však natolik, že se již nedá určit o jaká živočičný druh se původně jednalo (snad o dvě ovečky nebo ovečku a psa).