muzeum

Budova muzea uzavírá z východu náměstí J. Ressla. Obdélníkový půdorys navazuje na nižší křídlo Domu Osvěty. Ve hmotě základní je tato budova hranolová se sedlovou střechou, průčelí se štíty. Má zvýšené přízemí a nad ním dvě patra. Do suterénu vedou v kamenném soklu obdélná okénka. Na střední ose delšího západního průčelí je rizalit mírně vystupující hmoty v přízemí s hlavním vstupem ( portál s vysazenou zalomenou římsou, dvojicí sloupů po stranách, vlastní vstup s archivoltou. Přízemí je bosováno okolo celé budovy, v rizalitu, pokračuje v nároží i v 1. patře, odděleném římsou, obíhající kolem celé budovy. Ve středu postranních bosovaných pásů jsou vsazeny desky s rollwerkem a v něm symboly řemesel. Zleva: platnéř, bednář, švec, zámečník kovotepec, kovář. Nad vstupem na ose je třídílné okno, nad ním štuková stuha původně s nápisem “Průmyslové muzeum”, dnes “Muzeum”. Po stranách menší stuhy, nad mezipatrovou římsou jsou na středu tři okna s půlkruhovým záklenkem, po stranách po jedné nice s mušlovitou konchou ve vrcholu, v nich stojí sochy Práce a Vlasti: žena sedící s ratolestí v ruce, sedící muž držící v pravé ruce knihu, levou rukou se opírá o svěrák. Nad archivoltami jsou klenáky, podpírající mírně vysazenou podřímsovou část bosovanou na střední osu, v bocích jsou stuhy.