Jadrníčkova vila

Rozložitá hmota dvoupodlažní vily leží na svažitém pozemku zahrady. Základní čtvercový půdprys je rozčleněn rizality a přístavky. Sokl domu je šedě omítnut, fasády původně omítnuty hladce, později poškozeny hrubým nástřikem, nyní renovováno včetně štukové výzdoby fasád v barvách žluté, zelené a červené. Základní barevnost byla světle šedivá na plochách fasád, doplněna bílou na aktivních článcích fasád. Dominantou stavby byla věž s otevřenou vyhlídkou. Ze statických důvodů byla v roce 1946 odstraněna. Fasády i rizality jsou prolomeny segmentově zaklenutými okny v šambráně s ušima a klenákem ve vrcholu a s plastickým rostlinným dekorem v suprafenestře. Podokenní římsa tvoří celek s přesahující šambránou. Kordonová římsa je subtilní. Vysazená korunní římsa nese nově pokrytou valbovou střechu, původně krytou keramickou zeleně glazovanou bobrovkou. Vystupující dřevěné prvky krovů ve štítech byly půvpdně červené. Na fasádě vročení “Vila Růžena 1912”. Interiér byl uspořádán kolem dvoupodlažní obytné haly s horním osvětlením skleněnou rastrovou plochou. Kolem haly vedl dřevěný ochoz k místnostem do patra, přístupný dřevěným schodištěm. Hala byla v roce 1946 přepažena stropem, v přízemí o rok později doplněna krbem. Z původní dispozice je zachována horní hala se světlíkem. Téměř v původním stavu je zachován hostinský pokoj (pokoj vychovatelky), zařízený ve stylu “selské jizby”, a knihovna, jež je ukázkou stylově vytříbené geometrické secese. Obě místnosti jsou celé obloženy světlým dřevem, v knihovně zachováno původní kování, vestavěný otvor pro hodiny intarzován perletí. Materiál: kámen, cihla, dřevo, omítka