dům

Dům čp. 586 se nachází v jihozápadní části náměstí, u Jiříkovského potoka. Je patrový, na půdorysu tvaru písmene „L“. Přízemí i patro, vynesené na podstávkách, jsou jsou kryté bedněním – lze však předpokládat, že přízemí je převážně roubené a patro hrázděné. Východní průčelí (do náměstí) je pětiosé, s bedněním z vodorovně kladených širokých prken. V ose druhé zprava se nachází vstup do domu – trojkřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Každé z křídel, oddělených sloupkem s ozdobnou patkou a hlavicí, obsahuje čtyři čtvercové výplně nad sebou, ve střední části dveří je mosazná klika s ozdobným štítkem. Kolem dveří je profilovaná dřevěná zárubeň. Vpravo i vlevo od vstupu je vždy jedno úzké vysoké dřevěné okénko, rozdělené dvěma vodorovnými příčlemi. Ve zbývajících osách přízemí jsou okna – dvoukřídlá dřevěná (každé křídlo tvoří tři tabulky), v dřevěné šambráně a s ozdobnou dřevěnou parapetní římsou. Podstávky kryje po celé ploše bednění – na stojkách vždy na přední straně s dvěma vodorovnými, dovnitř vyhloubenými ozdobnými linkami, pásky jsou pak celé zakryté souvisle kladenými prkny, imitujícími vyrytými linkami klenáky. Všech pět os patra, odděleného římsou se zubořezem, vyplňují okna – stejná jako v přízemí. Také patro je bedněné, tentokrát svisle - se spoji krytými lištami. Stejné provedení jako uliční průčelí mají i obě trojosé boční fasády - s dvěma odchylkami: na severní straně je okno v ose třetí zleva menší a v patře chybí okno ve střední ose. Trojúhelný štít bočních fasád, zakončený nahoře polovalbou střechy, kryje svislé bednění s lištami. Toto bednění předstupuje před bednění patra. Ve štítu jsou okna; na jižní straně dvě – menší obdoba oken v patře, na severní straně pak pouze jedno – čtvercové, rozdělené do kříže. Místo druhého okna jsou jednokřídlé podávací dveře, provedením splývající s plochou štítu. Součástí severního průčelí je i stěna zděného přístavku, napojujícího se na dům na severozápadní straně. Přístavek tvoří přízemí – nižší než přízemí vlastního domu - a půda, kryje ho protažená střecha domu. Severní stěna je jednoosá, s dvoukřídlým dřevěným oknem, vysoký štít, kryje svislé bednění s lištami. Ve štítu jsou dvě nesymetricky rozmístěná čtvercová nedělená okénka. V západní stěně přístavku je u jihozápadního nároží úzké jednokřídlé okno, vodorovně rozdělené na tři tabulky. Dvě taková okna jsou i ve stěně jižní. Na této straně pokrývá trojúhelný štít eternit – až na zakrytý velký obdélný otvor, zřejmě po podávacích dveřích. U vrcholu štítu je pak ještě malé obdélné okénko. Západní průčelí vlastního domu je dvouosé, až na bedněné stojky podstávek celé pokryté eternitem. V pravé ose přízemí a obou osách patra jsou stejná okna, jako na zbývajících fasádách. V levé ose přízemí jsou nové dřevěné dvojité dvoukřídlé dveře – vnější plné, vnitřní prosklené. Dům má polovalbovou střechu, krytou břidlicovými šablonami. Na východní straně jsou ve střeše dva vikýře. Přední stěnu mají celou vyplněnou oknem – menší obdobou oken patra, stěny vikýře i jeho prkennou sedlovou střechu pokrývá břidlice. Nad oknem má vikýř trojúhelný dřevěný štít, uprostřed s plastickým kruhem. Ve střeše domu jsou zasazeny dva cihlové komíny. Interiér má dispozici se střední chodbou a místnostmi po obou jejích stranách. Chodba v přízemí má rovný strop, na podlaze jsou nově položené dlaždice. Vlevo od chodby je velká světnice, vpravo pak kuchyně a za ní komora. Světnice má prkennou podlahu, trámový strop se záklopem, většinu stěn pokrývá bednění z širokých, vodorovně kladených prken. Také kuchyně má prkennou podlahu a trámový strop se záklopem, bednění stěn je zde svislé. Zděná komora má novou dlažbu, okno kryje vnitřní mříž. V přístavku jsou na severní straně dvě místnosti – jedna větší, s oknem a s kamenným vstupním portálem a vedle ní pak malá místnůstka bez okna. Zbývající prostor přístavku je nečleněný, s dlažbou z velkých kamenných dlaždic. Do přístavku se vstupuje po dvou kamenných schodech, jeho podlaha je tedy níže, než u vlastního domu. První patro domu je přístupné dřevěným schodištěm s ozdobně vyřezávaným zábradlím, umístěným na západním konci chodby. Dispozice je zde obdobná, světnice je však menší, neboť z jejího prostoru je na západní straně vydělena další místnost. Prostory patra (včetně chodby) mají prkenné podlahy a rovné stropy s fabionem. Do půdy přístavku se vstupuje prkennými dveřmi na západním konci chodby. Přístavek je zde rozdělen stropem na dvě výškové úrovně. Východní stěna je v dolní úrovni hrázděná, v horní pak svisle bedněná. Na půdu domu vede dřevěné schodiště. Také půda vlastního domu má dvě úrovně, oddělené prkenným stropem. Podlaha půdy je prkenná, dolní úroveň rozděluje svisle bedněná stěna s širokým otvorem. Horní úroveň je přístupná žebříkovým dřevěným schodištěm. Dům má krov hambalkové konstrukce.