kostel sv. Kříže

Kostel orientovaný, volně stojící v areálu hřbitova, zděný, kamenný, omítaný, pískovcové opěrné pilíře, pískovcové arch. články. Omítka měkká, vápenná. Hlavní průčelí (západní): novogotická otevřená předsíňka na 2 válcových sloupcích se 3 hrotitými oblouky. Trojúhelný štít, ve středu s větracím okénkem tvaru kříže, předsíňka zaklenuta cihlovou neomítnutou křížovou klenbou žebrovou s terčovým svorníkem, oblouky předsíňky dosedají na průčelí kostela do jehlancových konzol. Hlavní průčelí je jednoduché, završené trojúhelným štítem s kapustovou růžicí novogotickou, v ploše štítu hrotitý oblouk s křížem na polygonální patce. Níže je rozetové okno s čtyřlistou kružbou. Spodní část s pálenou krtinou. Napravo od předsíňky 2 kamenné desky se švabachovými nápisy. Po obvodu stavby vsazeno 16 náhrobníků se znaky a částečně figurální. V nároží průčelí jsou nakoso postaveny opěrné pilíře krytá pálenou krytinou, u severního a jižního průčelí po 3 opěrných pilířích s krytinou pálenou, presbytář podepírá 6 opěrných pilířů. Boční průčelí jsou trojosá, u parapetu oken kamenné desky, hrotitá okna. Na východní stěně presbytáře pod oknem novogotická deska starosty Jana Martiny, nad oknem hrotitým stěna završena vikýřovým štítem se sedlovým portálem, trojúhelným štítem a větracím okénkem s lomeným obloukem, ve vrcholu malá fiála. Tudy se vstupuje do krovu. U severní stěny presbytáře přístavek sakristie, kamenný, úzký, obdélníkový, s pultovou střechou. Na střední ose severní stěny lodi je vstupní kamenný portál hrotitý. Z levého okna vede sedlový portál na malou kamennou kazatelnu z roku 1865. Krov: stojatá stolice, nad lodí, předsíní a presbytářem sedlové střechy s bílenou krytinou. Nad lodí sanktusníková vížka, oplechovaná, s lucernou (hrotitá okénka) makovicí a křížkem. Délka lodi: 13,5 metru, presbytář 7,5 metru. Šířka lodi: 7,3 metru, presbytáře - 5,6 metru.