měšťanský dům

Umístění: Břetislavova ulice Popis: Dvouposchoďový dům s atikovým nástavcem o čtyřech okenních osách, s předstupujícím prvním poschodím na jednoduchých kamenných krakorcích, čtvrtkruhově vykrojených, se stylizovanými listy ( rozetovými květy) na čelech. V levé ose celkem šestiosého přízemí je prostý klasicistní portál s půlkruhovým obloukem a dveřmi. Ve čtvrté ose přízemí zleva je bosovaný renesanční portál v naddveří s nápisem: „ 9.A.M. 1572 B.L.FE.“ Druhé patro ustupuje (ústupek kryje pultová plechová stříška). Okna v 1. patře mají páskové šambrány, okna ve 2. patře a drobnější okna v posledním polopatře páskové šambrány s plastickou šrafurou. Korunní římsa je průběžná, profilovaná. Plochu 2. patra od plochy holé a nečleněné atiky odděluje plastická kordónová římsa. Přední trakt je zaklenut půlkruhově valeně s trojúhelnými hřebínkovými výsečemi. Vlevo úzká chodbička se dvěma poli křížové hřebínkové klenby. Ve středním traktu vpravo je nověji vložené klasicistní schodiště, uprostřed prostor s půlkruhovou valenou klenbou. V zadním traktu vlevo místnost s lomenou valenou klenbou s výsečemi se zalomenými čely. Vpravo půlkruhová valená klenba. Dvorní zeď zadního traktu je hlavní hradba s půlkruhovou baštou, 2 m silná. Bašta se v půdorysu přízemku neuplatňuje, byla plně vyzděna. První poschodí: do ulice jsou dva prostory s půlkruhově valenou klenbou s trojúhelnými, křížovými výsečemi, ve středním traktu je jeden prostor s půlkruhově valenou klenbou, tato též v zadním traktu vpravo. V druhém poschodí jsou zčásti placky. Sklepy: Na sklepní schodiště vede půlkruhový, jednoduše zkosený portálek, sestoupí se do sklepního prostoru pod částí středního traktu vlevo, s půlkruhovou valenou klenbou kamennou, odtud do dvojice níže položených sklepních prostorů, z nichž levý zasahuje pod ulici, pravý má lomenou valenou klenbu.