měšťanský dům - Beseda

Nárožní jednopatrový dům s 4osým průčelím do Resslova náměstí a 10osým do Kollárovy ulice. Fasádu člení sokl obložený pískovcovými deskami, ukončený simatickou profilací, mezipatrová římsa je podložená hladkým vlysem, ohraničeným odspodu pásem pilovitě zdobeným, jenž se nad vstupem z ulice pravoúhle zalamuje. Hlavní římsa je profilovaná, široce vysazená. Nároží je v zaobleno v okosení. Omítka hladká, světle okrová. Strana do náměstí: v 1. ose přízemí půlkruhově zaklenutý portál s profilovaným ostěním a o něco výše nadpražní římsou, zachovanou již jen jako pravoúhlý profil. Ostění má pravoúhle odstupněnou renesanční profilaci ubíranou ze hmoty. Ve 4. ose renesanční hlavní půlkruhový portál v obdélném rámci s vlysem a římsou. Ve cviklech rozetky, profilované ostění, pravoúhle odstupněné. Mezi portály dvě segmentově zaklenutá okna v mělké špaletě, ocelové výkladce. Okna 1. patra v okosené zapuštěné špaletě, se zapuštěným parapetem a parapetní římsou. Nad okny segmentová, pravoúhle zalomená supraporta s neogotickou profilací. Okna dvojitá, vnější členěná do "T", okrový nátěr. Pod nimi v parapetní výplni zapuštěné ozdobné kované příhrádky na květiny. Boční průčelí: vstupní portál v ose s půlkruhovým převýšeným zakončením (nadsvětlík) má neogotickou profilací (pruty sbíhající do okoseného soklu). Dveře jsou dvoukřídlé, výplňové - dvě horní obdélné výplně jsou šikmo skládané, spodní je diamantově zdobená, klapačka sloupková s rostlinnou hlavicí. Klika původní-mosazná. Okna v přízemí vpravo od vstupu jsou slepá, zapuštěná, mají parapetní římsu a segmentové, jemně profilované ostění. V 1. patře dvě okna vpravo slepá, další dvě novodobá, snížená, dvoukřídlá. Nad vstupem a v 1. levé ose od něho nepůvodní okno zmenšené bez ostění. Směrem vlevo následuje mělký v omítce naznačený rizalit s pravidelným členěním 1-2-1 (střední dvojice oken sdružená). Okna jsou segmentová, čtyřkřídlá, dvojitá, s pevným příčníkem pod horní třetinou, celkem šestitabulková. Pravé sdružené okno slepé. Okna přízemí vlevo od vstupu z ulice jsou bez ostění, mají jen profilovanou parapetní římsu. Jsou osazeny v líci fasády, jejich konstrukce je čtyřkřídlá, dvojitá, členění celkem šestitabulkové. Ze dvou dvojic oken vlevo se zachovaly jen horní segmentové části, pod nimi je prolomen obdélný široký otvor - asi dříve garáž, dnes plechová výplň. Pod pravou osou rizalitu v původní nice bez ostění a parapetu je prolomena hlubší nika nákladního vstupu se zvýšenou rampou a novodobými nehodnotnými dveřmi. V ose okna vlevo od vstupu jsou při zemi plechová dvířka sklepního okénka. střešní krytina pálené ražené tašky napodobenina prejzů. Na straně do ulice zřízeny dvě dvojice sedlových vikýřů, do náměstí trojice obdobných vikýřů.