vila Samohrd

Samostatně ve svahu stojící jednopatrová vila s podkrovím, čtvercového půdorysu s rizality, věžičkou a arkádovými lodžiemi v průčelí a armovanými nárožími. Střecha sedlová s valbičkou, na střeše plechová zvonička s cibulovou stříškou, makovicí a korouhvičkou ve vrcholu. Vchod do domu v samostatné přístavbě, přístupné dlouhým schodištěm. Vchodový přístavek má segmentově klenutý portál a je zastřešen koutovou valbovou střechou. Plocha nad vchodovým přístavkem zdobena sgrafitem. Z průčelí vystupuje hranolová věž, prolomena ze tří stran jednou okenní osou. Okna pravoúhlá, v plastické šambráně. Věž zastřešena vysokou gotizující věží s námětky. Průčelí přízemí, na vysoké kamenné podezdívce, je otevřeno širokou segmentově klenutou arkádou s archivoltou, v patře pak dvojicí arkád na sloupech s krychlovou hlavicí a s archivoltou. Lichoběžníkový štít nad lodžiemi je prolomen jedním pravoúhlým oknem a jeho plocha je zdobena sgrafitem s dudákem, motiv je doprovázen nápisem: Kdo si srdce dodává / se štěstím se potkává. Na boční fasádě sgrafito se zemědělským motivem a je signováno Láďa Novák 1906. Z přízemní lodžie ve schodiště s kamennou zíkou do zahrady. Boční fasáda členěna bočními arkádami průčelních lodžií, jednou okenní osou, v přízemí segmentově zaklenutou v šambráně a s plastickou archivoltou, v patře pak sdruženým pravoúhlým oknem v ploché šambráně, plocha kolem okna je zdobena již zmíněným sgrafitem. Boční fasáda členěna věžovitým rizalitem, ukončeným sedlovou střechou s valbičkou, v přízemí je rizalit řešen jako trojboký arkýř s pravoúhlými okny v šambráně a s nadokenní římsou, v patře vybrán do mělkého půlkruhového výklenku, takže strop arkýře představuje podlahu balkonu. Interiér modernizován, si zachoval dispoziční členění, zachovány zůstaly též původní kovářské prvky: zábradlí a mříže v oknech. Mateiál: cihla, kámen, omítka, sgrafito; krytina: plech