městský dům tzv. Špalíček

Izolovaný objekt stojící u býv. náhonu. Trojtraktová budova jednopatrová. Půdorys obdélný, mírně zkosený do lichoběžníka, vstup ze záp. strany do chodby zakelnuté třemi poli české placky na pasech. Při severní straně chodby vchod do bytu 2+1, na konci chodby byt 1+1 - při vých. průčelí. Jižní trakt domu tvoří levotočivé kamenné schodiště tvaru podkovy - na šířku 3. pole klenby. U paty schodiště dva hranolové pilíře s deskovou halvicí. Z pilířů jsou vyklenuty archivolty. Zábradlí litinové. Vedle schodiště je z chodby přístupná kotelna, sklep čtvercový s valenou klenbou. V rohu dispozice sušárna - obdélná místnost. V patře jsou tři byty přístupné z plochostropé podesty, ve 2. patře jeden byt proti schodům, do stran vstupy na půdu. V patře pilíře u schodiště jako v přízemí, ve 2. patře - nižší, bez hlavic. Nad schodištěm sešikmený strop bez zakřivení. Podlahy chodeb a podest jsou kamenné. Zdivo - opuka, měkká váp. omítka, střecha valbová, krytina - pálená, krov - stojatá stolice. Fasády: východní: jednopatrová, dvojosá, v přízemí dvě okna obdélná osmitabulková, v patře 2 okna desetitabulová, obdélná. Okna jsou v mělkých nikách. Mezi patry probíhá profilovaná římsa, kolem oken v patře jsou úzké profilované šambrány. Pod střechou římsa profilovaná vysoká. Jižní strana: jednopatrová, 5osá, na 1., 2., 4. a 5. ose v přízemí a v patře jsou okna jako na vých. fasádě. Na 3. ose v mezipatře je okno na schodiště, po stranách stojí po 2 pilastrech s profilovanou římsovou hlavicí, nesou kladí s římsou nahoře, nad ní půlkruhové okno na schodiště. Střední část tvoří nízký rizalit. Střešní římsa zde probíhá. Západní: jednopatrová 4osá, v přízemí 1., 4. osa - okna viz vých. fasáda. 2. osa vstup s pravoúhlým kamenným ostěním, nad ním segmentové okénko s příčlemi do slunce. Na 3. ose segmentová nika. V patře jsou 4 okna jako na východní fasádě. Římsy - jako vých. fasáda. Severní fasáda: jednopatrová, pětiosá, na 1., 2., 4., a 5. ose okna viz vých. fasáda, na 3. ose dvě sdružená okna v přízemí i patře. popis Iva Svobodová 1988