měšťanský dům

Dvoupatrový objekt ve svažité Štěpánkově ulici, výškově vystupující z řady domů na podloubí, zde zvaném podsíň. Uliční průčelí má trojosou symetrickou neorenesanční fasádu, jejíž 2. patro je nástavbou z r. 1906. Přízemí pokryté výraznou kvádrovou rustikou je prolomeno dvěma segmentově zaklenutými oblouky loubí na hranolových pilířích, členěných kubickými patkami a římsovými hlavicemi. Archivolty jsou profilované a ve vrcholu zdobené klenáky s maskarony v podobě lvích hlav. Přízemí je vodorovně ukončeno profilovanou kordonovou římsou. Nad ní jsou, na průběžné parapetní římse, posazeny edikulové šambrány výškově obdélných oken, završené trojúhelnými frontony na volutových římsách. Frontony zasahují až nad nevýraznou mezipatrovou římsu. Okna 2. patra mají jednoduché profilované šambrány s parapetními římsami. Průčelí zakončuje nízké kladí s hladkým vlysem a profilovanou římsou. Sedlová střecha s nízkým spádem, okapově orientovaná, se z ulice pohledově neuplatňuje. Prostor podloubí je zaklenutý dvěma poli neckové klenby s obdélnými štukovými zrcadly, pasy loubí lemuje široké štukové orámování. Dlažba v podloubí, navazující na sousední domy, je novodobá, z řezaného pískovce. Domovní vstup je zasazen do kraje levého pole podloubí, jeho vysoký pravoúhlý neorenesanční portál s proskleným nadsvětlíkem je částečně překrytý výběhem příčného klenebního pasu. Portál natřený černou barvou, má slohovou profilaci, pravoúhle zalomenou nad soklem. Vstupní dveře jsou původní, neorenesanční, s plasticky profilovanými diamantovými výplněmi a subtilní sloupkovou klapačkou s konzolovou hlavicí. Římsa nade dveřmi je traktována zubořezem. Zbylou část přízemí zaujímá předsazený dřevěný neorenesanční krámcový výkladec, se začleněným vstupem do prodejny. Jeho konstrukce s kazetovými výplněmi, členěná subtilními pilastry má plné zarámované prosklení a vstup chráněný skládací mříží. Atikový slohový nástavec obsahuje dlouhé nápisové pole s firemním označením. Dvůr je ze západní strany ukončen krátkým dvorním křídlem a z východu zdí sousedního objektu a na jihu městskými hradbami a parkánem. Střecha: sedlová, krytina šindel krytý plechem. V jižní části v podobě vikýře dvě mansardové místnosti s verandou.