měšťanský dům

Objekt v řadové zástavbě domů severní strany hlavního náměstí. Jednopatrový, podsklepený, smíšené zdivo. Přízemí vápenná hlazená omítka - nátěr pískově žlutý, zbývající plocha budovy včetně štítu nátěr světle krémový. Exteriér: jižní (hlavní) průčelí dvouosé. Parapetní a korunní kamenná římsa, podparapetní římsky, 2 trojúhelné frontony nad portály a s volutovými konzolkami nad okny. Stupňovitý štít renesanční - římsy + volutové konzolky + pův. šišky (dnes jen jedna ve vrcholu). V přízemí v 1. ose obloukově zaklenutý výkladec, nad ním fragment původního kamenného zdiva s rozetami na okrajích a uprostřed kartuše s iniciálou I. Ve 2. ose portál bosovaný z hrubých kvádrů s půlkruhovým nadpražím z klenáků, z nichž některé poškozeny. Nad nimi rovný překlad s letopočtem 1573 a iniciálami IBLF a ukončeno kamennou průběžnou římsou. V portálu dvoukřídlé, prosklené dveře se světlíkem. V 1. patře dvě šestitabulková dvojitá okna v kamenných šambránách. Štít o třech stupních s římskami. V dolní části dvě okénka a šest konzol. V prostřední čtyři konzole a dva čučky, v horní části dvě konzole, dva čučky a okrouhlý otvor uprostřed. Vrchol štítu ukončen piniovou šiškou. Zadní průčelí: již. část dvouosá, v přízemí 6tabulkové a 10tab. okno dvojité, ve štítu okénko 4tabulkové. Západní část tvoří zeď sousedního objektu s pásovou římsou krytou plechem. Severní část dvojosá, okna 4tabulková, v 1. ose přízemí jednokřídlové prkénkové dveře.Východní část dvojosá, 6tabulková dvojitá okna. V přízemí podsíň spočívající na sloupu s hranolovou deskou a pilíři s kamennou patkou. Dveře z podsíně směrem jižním z poloviny prosklené, výplňové, ve směru severním prkénkové. Atrium má hlazenou vápennou omítku - nátěr pískově žlutý. Střecha: sedlová, krytina eternitová, na severní straně tašky zn. beta, cihlové komíny. Podkroví: Schodiště jednoramenné, kamenné, opatřené železným zábradlím, se světlíkem. Vstup železnými dvířky v pravoúhlém kamenném portálu. Soustava hambalků, krokve a v severní části přístavek (kotelna). (popis A. Valášek 1995)