kříž

Kříž se nachází v Nádražní ulici, západně od autobusového nádraží, u domu čp. 202. Památku nechal zřídit v roce 1804 na svém pozemku majitel koželužny Franz Ramisch (Hamisch). Na dvou kamenných stupních stojí hranolový sokl, na němž spočívá čtyřboký dřík zakončený bohatě profi lovanou volutovou římsou. Na čelní straně soklu se nachází prázdné obdélné pole, kolem kterého je svěšen mohutný feston z vavřínových listů. Uprostřed čelní stany dříku je oválné vavřínem lemované zrcadlo, v horní části ozdobené rostlinným motivem. V zrcadle se nachází hůře čitelný nápis: „Wer hier vorüber / geht, das Kruzifi x verehre, / Bet aber Jesum an / nach unsere Kirche / Lehr“. dekoruje mašle. Zadní stranu dříku zdobí ryté obdélné pole. Mezi volutami římsy jsou svěšeny dva hrozny. Pod volutami se nachází drobná růžice. Hranolový fundament vrcholí jednoduchým železným křížem. Korpus ukřižovaného Krista chybí. Podle archivního materiálu doplňovala kovový kříž tabulka s nápisem: „[Das Bild du hier siehst, / Ist weder Gott noch / Mensch / doch der, den dirs vor / stellet / Ist wahrlich Gott und / Mensch.]“. Pravé rameno kříže zdobí rozeta. Stejně tak byla zdobena i ramena zbývající. Na zadní straně se nachází nečitelný nápis.