socha sv. Františka

Na základovém stupni umístěn hranolový podstavec nesoucí sochu sv. Františka z Assisi. Podstavec tvoří vyšší stupňovitá, v horní části profilovaná patka a dřík s vytesanými obrysy zrcadel na všech stranách, ukončený stupňovitou římsou. Na čelní straně dříku erb Řeplínských z Berečka: ve štítě z oblak při levém okraji vynikající obrněné rameno s mečem. Na horní okraj štítu položena rytířská koruna, nad ní korunovaný turnajský helm s přikryvadly a s klenotem v podobě vynikajícího obrněného ramene s mečem. Figura světce štíhlých proporcí, stojící v uvolněném kontrapostu, oděná v mnišském rouchu. Pravou rukou se světec dotýká cingula uvázaného kolem pasu, na levém předloktí drží lebku a růženec. Hlava skloněná, pohled směřuje k levé ruce, podlouhlý obličej s plnovousem jemně modelován. Splývavý šat přiléhá k tělu, vytváří uzavřenou siluetu postavy. Na povrchu roucho modelováno mělkými záhyby, vymezenými úzkými hranami, které vytvářejí křehkou nepravidelnou strukturu. Materiál: pískovec.