kasárna jednoduchá

Obdélníková nepodsklepená jednotraktová budova směrovaná východ -západ, spojující dvojitá kasárna č. 240 a 242 mezi bastiony č. III a IV, kopírující průběh Okružní ulice. Dům jednoduchých kasáren je rozdělen na 7 příčných traktů, mezi 4. a 5. traktem zleva se nachází průchod do poterny. Celý dům je zděný jednopatrový s měkkou omítkou v barvě okrové a bílé. Střecha je pultová s původní krytinou z pálených tašek bobrovek se sklonem 30°. Jižní fasáda je ve vodorovném směru dělena pískovcovým soklem a plochou patrovou římsou. Pod střechou je profilovaná římsa. Kamenná ostění obdélných oken i dveří mají rovné nadpraží, ve vnějším líci dekorativně zvýšené segmentem. Dveřní otvor doplňuje nadsvětlík, schodiště osvětluje menší okno s půlkruhovým nadpražím. Původně byla okna jednoduchá desetitabulková s pevným křížem s krycí lištou profilovanou půlkruhem, okna byla pravděpodobně zamřížovaná, schodišťový prostor byl osvětlen šestitabulkovým, dvoukřídlým oknem. Současný stav jižní fasády je na přiloženém náčrtu, okna v 1.NP jsou z 1/3 nevhodně zazděna, všechna okna jsou dvojitá. Vrata do poterny jsou replikou původních v segmentové hladké šambráně se zvýšeným klenákem. Do prostoru mezi jednoduchými kasárnami a vnitřní aprovizační chodbou nebyl žádný vstup ani okenní otvor (tento prostor sloužil jako spojovací chodba a přístup na val kurtiny). Půdní prostor byl osvětlen okenními otvory v pískovcových ostěních s provlékanými mřížemi. V současnosti jsou ze severní strany probourány nové okenní otvory v 1. a 2. NP. V 3.NP jsou zprava dva otvory v ostění bez mříže, 3. ose s ostěním s mříží, 4. ose ostění bez mříže, 5. ose ostění s mříží, 6. ose je otvor je zazděný, 7. a 8. ose je ostění s mříží, v 9. ose otvor je zvětšený o vybouranou spodní část, z ostění zbyly tři kusy. V 10. ose je otvor s ostěním posunut, nachází se zde pravděpodobně zazděný vchod z valu do půdního prostoru. V 11. ose je otvor s mříží, v místech 12. a 13. osy jsou tři otvory bez ostění, jen nad levým je cihelná klenba. Severní průčelí je z režného zdiva. Na střeše je 6 šestiprůduchových komínů a dva užší, převážně z režného zdiva (dva užší a jeden původní jsou přezděné z bílých cihel).