venkovský dům

Přízemní stavení volně situované na parcele, částečně podsklepené, roubené z netradičních trámů, tříprostorové. Stavba spočívá na podezdívce z lomového kamene. Exteriér: Východní průčelí - trojúhelníkový štít se šikmým bedněním a lištami, vyřezávanými výzory, okřídlí malované, kabřinec se záklopkou. Text český, kurentem: Tento domek je vyzdvižen z nákladu Jana Beneše roku 1765. Podlomenice kryta šindelem a spočívá na dřevěných konzolkách. Průčelí dvouosé, dvě dvojitá 6tabulková okna v dřevěné šambráně. Předzahrádka s oplocením. Severní část - tříosá, v 1 ose v dřevěné šambráně 6tabulkové okno, ve 3. ose čtyřtabulkové okno, ve druhé ose v dřevěné uprostřed. Kamenná podezdívka omítnutá vápnem. Západní část - roubená stěna objektu ukončena cihlovým přístavkem s dřevěnými dveřmi. Štít se svislým bedněním s dvířky uprostřed (vstup do podkroví). Jižní část - v roubené stěně v dřevěné šambráně 6tabulkové okno, dřevěná část přístavku. Podkroví - krokve, soustavy hambalků. Střecha sedlová kryta šindelem, cihlový komín.