venkovský dům

Přízemní stavební s trojdílnou dispozicí volně situované na parcele, nepodsklepené, roubené, spočívající na podezdívce z lomového kamene s oplocenou předzahrádkou. Východní průčelí - dvouosé, okna v dřevěném ostění dvojitá šestitabulková. Podlomenice na dřevěných konzolkách. Štít trojúhelný se svislým bedněním a lištováním s dvěma vykrajovanými výzory, okřídlí ornamentně malované. Kukla se záklopou na ní kurentem český text: “Žehnej tomu domu Pán Bůh. Stavěli jsme nevědouce tomu, kdo v něm bude přebývati, rač mu Pán Bůh štěstí a zdraví dáti. Tento domek obnoven skrze tesařské umění B. Vita, J. Wolfa a J. Rückera L. P. 1991”. Severní část - dřevěný přístavek krytý šindelem. Západní část - jednoosá, v dřevěném ostění šestitabulkové okno. Podlomenice na dřevěných konzolkách krytá šindelem. Trojúhelný štít se svislým bedněním a lištováním. Kabřinec se záklopou a českým nápisem kurentem: Obnovil Alois Macháček. Jižní část - tříosá. V 1. a 3. i 4. ose šestitabulkové dvojité okno, ve druhé ose v dřevěné zárubni dřevěné výplňové dveře. Podkroví - krokve, soustavy hambalků. Střecha sedlová krytá šindelem, cihlový komín. (Valášek, 1995)