venkovský dům

Přízemní převážně zděný dům s roubenou západní stěnou komory a síně. Sedlová střecha s eternitovou mladší krytinou je nad průčelím opatřena polovalbou. Jižní štít nad průčelím je zdoben klasicistními články: dva pilastry, konzolky, oválná okénka. Zápraží na západní straně kryje polootevřený přístřešek trámové konstrukce. Při přestavbě na začátku 19. století byl dům rozšířen o chlév a později o kolnu, která měla funkci stodoly. Prostorově je dům členěn takto: v průčelí je hlavní světnice a světnička. Síň je uprostřed upravena na černou kuchyni, stavebně zachovalou. Za černou kuchyní vlevo je vstup do chléva a dále do rozsáhlé kolny, nahrazující stodolu. V podkroví na průčelní straně je upravena letní světnička. Místnosti i chlév mají trámové stropy, prkenné podlahy, okenní otvory původních rozměrů, truhlářské prvky z části obnoveny v minulých desetiletích. Do druhé poloviny 19. století zde převážně žily rodiny hrnčířů. Prvním známým majitelem domu byl ve 20. letech 19. století mistr hrnčířský a měšťan hlinecký Tomáš Dřevíkovský. K domu patříval “pecník” /hrnčířská pec/ “na obecním place”. (Štěpán, 1997) Na objekt umístěna pamětní kovová tabulka s nápisem: "Národnímu památkovému ústavu tento objekt darovala ANNA PICKOVÁ, k uctění památky rodiny Pickovy LP 2003".