palác Rokoko

Objekt postavila na pozemku usedlostí čp.794,795 a 626 v l.1913-15 firma M.Blechy spolu s Pražskou společnosti pro stavby betonové a železobetonové.Řadový dům železobetonové skeletové konstrukce s ul.fasádou pětipatrovou a s mansardovým podlažím. V přízemí novodobé výkladce,vlevo uprostřed vstup do pasáže s portikem a s pův. vraty,2.-4.p.má 10 okenních os.Mezi 2.-9.osou čtyři zaoblené arkýře.V boč.osách mají okna odstupněné pravoúhlé rámce,ve 4.p. po stranách balkony,na jejichž poprseň dosedají konsoly v podobě stojících lvů,opticky nesoucích deskovou hl. římsu.Šestiosé mansardové 5.p. s ateliér.okny vystupuje v úseku nad arkýři.Plochy pod okny oplechovány,s diamantováním,na předstouplém úseku pětice maskaronů.Okna nad maskarony oddělují plechové články.Střecha do nám.mansardová,směrem do dvora plochá.Na téměř puristických dvor.fasádách kontrastuje cihelné režné zdivo a omítané plochy.Objekt úplně podsklepen,v přízemí hl.vstup přes dekorativně zdobenou pasáž do hl.dvorany osvětlené unikát. luxferovým zastřešením.Pasáž pokračuje do menší dvorany,též s luxferovým polygonálním zastřešením,rozdvojující se průchody do Lucerny.Nalevo v pasáži vstupy do hl. křídla, do divadla(Rokoko) v suter. a do zad.domu.Schodiště se žulovými stupni,bohatě profil. zábradlí obdob.typu jako mříž u vrat průjezdu.Podesty schodiště s pův.teracovou dlažbou,v oknech schodiště okenní výplně v olov.rámečcích,tvořících geometric. síť./podle UPP, ed. R. Baťková, Academia, Praha 1998/