fara

Fara č. p. 37 ve Valkeřicích stojí v horní části obce, vpravo při průjezdní silnici směrem na Verneřice. Jedná se o zděnou (smíšené zdivo s převahou lomového kamene) patrovou stavbu na čtvercovém půdoryse, s navazujícím mladším patrovým křídlem na západní straně. Střechy jsou valbové, kryté eternitem. Kromě rámování okenních a dveřních otvorů a korunní římsy (v případě dodatečně přistavěného křídla dřevěné) postrádá stavba zdobné architektonické články. Budova je částečně podsklepena, jednoprostorový sklep je valeně zaklenut. Dispozičně se jedná o trojdílný trojtrakt (hlavní budova), resp. dvoutrakt (křídlo). Dispozice patra se shoduje s přízemím. Střední díl hlavní budovy tvoří poměrně úzká síň. Vpravo je vpředu větší, téměř čtvercová světnice, ve středním a zadním traktu pak dvě užší (asi poloviční) místnosti; stropy jsou zde trámové záklopové s profilovanými trámy. Vlevo od síně je v předním traktu místnost valeně zaklenutá s dvěma vstřícnými pětibokými výsečemi, ve středním traktu schodiště, v zadním traktu pak opět valeně zaklenutá místnost. V patře jsou vpravo od síně v předním a středním traktu plochostropé místnosti s nástropními štukovými zrcadly s ornamentální malbou (v těchto místnostech jsou dochována dvoje kachlová kamna); strop místnosti v zadním traktu má pouze jednoduché obdélné štukové zrcadlo, stejně jako světnice v levém díle budovy vpředu. Místnost vlevo v zadním traktu je valeně zaklenutá s pětibokou výsečí. Vstupní průčelí je obráceno k jihozápadu. Hlavní budova má v přízemí čtyři, v patře pět os; vlevo navazuje lícující dvouosé průčelí křídla. Vstup se nachází ve třetí ose zprava; je rámován pravoúhlým pískovcovým portálem s ušima a kapkami. Portál je lemován lištou a má nadsvětlík s ušima. Na překladu je vyryta datace ANNO 1704. Na portále jsou patrné pozůstatky modrého a ve starší vrstvě bílého vápenného nátěru. Dveře rámové konstrukce jsou dvoukřídlé se šesti obdélnými (dole čtvercovými) výplněmi. Prostřední dvojice výplní (obdélných na šířku) je zdobena diamantovým řezem. Dvojitá okna jsou v líci (krom dvou oken v patře křídla) , rámovaná prostými šambránami a podokenními římsami bez profilace (často poškozenými nebo zcela zničenými, s patrnými stopami nátěru modré barvy). V 1. a 2. ose zprava jsou okna dvoukřídlá, šestitabulková, se zapuštěnými závěsy; okno vlevo od vstupu je dvoukřídlé osmitabulkové, s vnějšími závěsy. Okna v patře: v 1. a 2. ose zprava mají v polovině výšky poutec, horní i spodní část je dvoukřídlá, členěná příčlemi na šest tabulek, závěsy jsou vnější. Okno ve střední ose je členěno poutcem v polovině výšky, horní i spodní část je dvoukřídlá, členěná dále příčlemi na čtyři tabulky, závěsy jsou zapuštěné. Obdobně členěná jsou i okna ve 4. a 5. ose zleva, avšak mají vnější závěsy. Dvě okna v přízemí křídla jsou dvoukřídlá, šestitabulková, s vnějšími závěsy; okna v patře jsou ve špaletách, které jsou dole ukončeny těsně nad okny přízemí (zdivo v parapetech, uvnitř špalet, je tedy šikmé). Východní průčelí je čtyřosé, všechna okna jsou v líci, v přízemí dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, rámovaná šambránami (místy narušenými) a podokenní římsou. V patře mají okna v 1., 2. a 3. ose zleva v polovině výšky poutec, horní i spodní část je dvoukřídlá, členěná příčlemi na šest tabulek, závěsy jsou vnější. Okno v ose zcela vpravo má poutec v horní třetině, horní část je dvoutabulková, spodní dvoukřídlá čtyřtabulková, vnější závěsy. Okna jsou rámována šambránami; šambrána okna ve 3. ose zleva byla zcela destruována a provizorně nahrazena obkladem z prkének. V patře je v ose průčelí, mezi 2. a 3. okenní osou, nika s pískovcovou sochou sv. Barbory. Světice v podživotní velikosti stojí v dynamickém kontrapostu s odlehčenou pravou nohou, hlavu má lehce skloněnu k pravému rameni, v pozvednuté pravé ruce drží kalich, v levé ruce, svěšené podél těla, kovanou palmu. Severní průčelí hlavní budovy má v levé části dvě okenní osy, okna v přízemí jsou ve špaletách, bez rámování, opatřená mřížemi; okno vpravo je dvoukřídlé, osmitabulkové. Okna patra jsou v líci, původně rámovaná šambránami a podokenními římsami (levá šambrána destruována, pravá nahrazena napodobeninou z prkének); okno vpravo má poutec v horní čtvrtině, horní část je dvoukřídlá dvoutabulková, spodní dvoukřídlá šestitabulková. Ke střední části průčelí přiléhá mohutný opěrný pilíř z lomového zdiva, dosahující cca 0,5 m pod úroveň korunní římsy. Pultová střecha je krytá eternitem. Vpravo od přístavku je pouze jedno menší okno ve špaletě v patře. V severním průčelí křídla je v patře zcela vlevo okenní otvor, další (menší) je pak v úrovni přízemí uprostřed. Západní průčelí křídla je bez otvorů, vlevo k němu přiléhá drobný přízemní přístavek na čtvercovém půdoryse, krytý valbovou stříškou. Západní průčelí hlavní budovy má zcela vpravo v patře okno (do prostoru okna částečně zasahuje severní zeď křídla, z čehož je patrné, že křídlo bylo přistavěno dodatečně). Vlevo v patře se nachází úzké štěrbinové okénko, pod ním v úrovni přízemí pak poněkud větší okenní otvor.