venkovský dům

Přízemní stavení situované volně na parcele, zčásti roubené, přístavby zděné, kamenná podezdívka. Východní průčelí - roubené, tříosé. V dřevěné šambráně tři dvojitá čtyřtabulková okna. Podlomenice kryta šindelem. Štít trojúhelníkový, bednění svislé s lištováním, čtyři vyřezávané průzory. Kabřinec ukončen dřevěnou makovičkou Severní část - roubená, čtyřosá. V 1 a 2 ose v dřevěné šambráně dvojitá čtyřtabulková okna. Ve 3 a 4 ose v dřevěné zárubni jednokřídlové dveře vyplněné prkénky a pobité ozdobnými hřeby. Severovýchodní křidélko - dvouosé. V 1 ose jednokřídlové dveře vyplněné prkénky pobité ozdobnými hřeby. Ve druhé ose dvojité okénko tabulkové. Bednění stěny svislé s lištováním. Severní část křidélka - roubená, dvouosá. Dvě dvojitá čtyřtabulková okna. Podlomenice na dřevěných konzolkách krytá lepenkou. Štít trojúhelný, bednění svislé, lištované, dva vyřezávané průzory. Ve špici kabřinec. Západní část - zděná, tříosá. Tři dvojitá čtyřtabulková okna. Štít trojúhelný, bednění svislé s lištami, dva vyřezávané průzory. Ve špici kabřinec. Západní část křídla - ze dvou třetin roubená, zbytek zděný. Čtyři větrací okénka. Jižní část - zděná (hlazená omítka bílá), tříosá. V 1 a 3 ose dvojitá čtyřtabulková okna, ve druhé ose jednokřídlové dřevěné dveře svisle vyplněné prkénky pobité ozdobnými hřeby. Roubená část jednoosá, 1 okno čtyřtabulkové dvojité. Podkroví pobité latěmi, krokve, střední vaznice se sloupky a vzpěrami. Střecha sedlová s lepenkou lištovanou krytinou, v jižní, severní a severovýchodní části ukončená dřevěnými okapovými žlaby. V jižní a severní části střechy dřevěný vikýř. Zděný komín s korunkou. (A. Valášek - květen 95)