venkovský dům

Objekt je součástí skupiny historické zástavby v severní části městského jádra zvaná Betlém. Chalupa uzavírá severní stranu centrálního prostoru, štít směřuje k jihu. Původně hrnčířská chalupa s pecníkem. Chalupa čp. 162 je přízemní, s výjimkou vestavěného tělesa komínu roubená, krytá sedlovou střechou. Prostorové členění je tradičně trojdílné, nezpevněné zápraží je kryté bedněnou “besídkou”. Vstup do objektu je zmíněnou besídkou, odkud jsou dveře do síně, ukončené původně nevyčleněnou černou kuchyní. Přes zrušení její funkce po polovině 19. století je zde zachované mohutné komínové těleso s půlkruhovým obloukem nad pecinou. Stěny domu jsou roubené, oboustranně opatřené vápenným nátěrem. Při záchranných pracích v roce 1997 muselo být roubení provedeno znovu, z původního se dalo použít pouze devět prvků /viz. dokumentace v SLS Vysočina/. Ve východní stěně světnice je zazděný okenní otvor, což bylo při zmíněné přestavbě respektováno. Při přestavbě musela být rozebrána i kamenná podezdívka a dům opatřen základy. Původní založení bylo nepatrné a našly se v něm části mlecích kamenů pro přípravu polevy hrnčířů. Prostor domu je rozčleněn na světnici /vpravo od síně/, na světničku a komoru /vlevo od síně/. Na severním konci zmíněné besídky je nad původní hnojiště vystrčený bedněný záchod. Podlahy světnice, světničky a komory jsou prkenné, stropy trámové s prkenným záklopem, truhlářské prvky, pocházející převážně ze začátku 20. století, byly při opravách v roce 1997 vyměněny mimo zvětšených oken v průčelí. Před opravou v roce 1997 měl dům hambalkový krov s velkým rozestupem krokví, bedněné štítky a šindelovou krytinu, na začátku století překrytou včetně štítů lepenkou. Při zmíněné opravě byl krov vyměněn, obnovena lepenková krytina, položená však již na prkenné podbití, pouze v části střechy nad okapem bylo položeno několik řádků šindele /pod lepenkou/, aby se tím připomenul vzhled lepenkové střechy pokládané na šindel. Bedněné štíty jsou obnoveny bez lepenkového krytu. Větrací otvory provedeny podle původních štítů: na průčelní straně dva zdobně tvarované průzory, na zadní straně obdélníkový průzor. Nad průčelním štítem je kabřinec, jehož základnu tvoří záklopové prkno. Je ozdobeno barokně pojatým rostlinným motivem a v kartuši je nápis: L. J. C. Tento domek jest vyzdvižen z nákladu Jana Olivy 1799. (Štěpán, 1997)